Helyi közélet

2017.07.05. 16:18

Rémálom lett az álomnyaralásból

Budapest, Nyíregyháza - A jelenlegi rendszer nem képes megvédeni az utasokat.

Budapest, Nyíregyháza - A jelenlegi rendszer nem képes megvédeni az utasokat.

Még mennyi embernek kell külföldön ragadnia ahhoz, hogy változtassanak a jogszabályokon? – teszi fel a kérdést a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége.

Közleményükben leírják: „a Green Holidays Kft. elődje a Green Travel Kft. volt, amelynek utazásszervezői engedélyét a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) tavaly novemberben visszavonta. Akkor a tulajdonos azt emelte ki, hogy az utazási iroda nem ment csődbe, csak nem tudta igazolni a vagyoni biztosítékát – ez 1,6 milliárd forint lett volna –, miután a 2016-os szezon nem alakult a várakozásoknak megfelelően. Ezért úgy döntöttek, hogy a Green Travel Kft. helyett a kiutaztatást a 2011 óta létező Green Holidays Kft. viszi tovább, jóval alacsonyabb vagyoni biztosítékkal. Erről persze az utasok többsége nem tudott.

Jelenleg az UNIQUA biztosítónál 500 millió forintos vagyoni biztosítéka van a ­Green Holidays Kft.-nek, de már most látszik, hogy ez az összeg nem lesz elég az utasok teljes körű kártalanításához. A vagyoni biztosíték kizárólag három célra használható fel: az utasok hazahozatalára, a kényszerű kint tartózkodás finanszírozására és a befizetett részvételi díjak visszatérítésére, így minden más kár­igénnyel az utazásszervező felé léphetnek fel az utasok, illetve a megkötött utasbiztosítások feltételeit kell átnézni, azok mire terjednek ki. Tehát nem fedi a valóságot, hogy az utazásszervező moshatná kezeit, és minden igényt elutasít a biztosítóra mutogatva.

Szövetségünk évek óta jelzi a jogalkotóknak, hogy a jelenlegi rendszer nem alkalmas arra, hogy valóban megvédje az utasokat egy utazási iroda fizetésképtelensége esetére. Át kell alakítani a rendszert, emelni kell a vagyoni biztosíték mértékét, vagy egyéb más kötelezettségvállalás útján kell biztonságosabbá tenni a rendszert. Ez egyébként minden olyan utazási iroda érdeke is, aki nem szeretné elveszíteni utasait”.

KM

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában