Helyi közélet

2017.08.24. 14:30

A nyelven túli táncok ereje

Nyíregyháza - A fesztivál minden érdeklődőnek hatalmas élményt jelentett.

Nyíregyháza - A fesztivál minden érdeklődőnek hatalmas élményt jelentett.

A minap befejeződött 8. Nyírség Nemzetközi Néptáncfesztivál nem pusztán azok számára nyújtott örömet és esztétikai élményt, akik mindennapjaikban maguk is a népművészet közelében élnek.

A rendezvény valamennyi nézője megtapasztalhatta azt, hogyan képes a zene és a tánc az egyetemes emberi élmények nyelven túli közvetítésére. Amikor a Kossuth téren boldogan ropták együtt olaszok, horvátok, tajvaniak, oroszok és magyarok, minden résztvevő átélhette a nyár végi délután fülledt levegőjében a katarzis felemelő erejét.

Megindító pillanatok

A fesztivál legmegindítóbb pillanatait a Szabolcs Néptáncegyüttesnek köszönhettük. Amidőn a szabadtérin bemutatták a Csík Zenekar által feldolgozott Most múlik pontosan című számra tervezett koreográfiájukat, a nézőtéren érezni lehetett a közönség szívdobogását. A produkció a közelmúltban elhunyt Bíró József emlékét idézte. A táncosok fekete szalagot viselve léptek a publikum elé; a lírai mementó méltó módon idézte meg Jaffás művészetét.

Nyíregyháza augusztus 20-ai ünnepi műsorában, a Váci Mihály Kulturális Központ színpadán a fesztivál táncosai – mindannyian magyarul! – közösen énekelték az Elvégeztük az aratást kezdetű népdalt. A Szilágyi Zsolt által megálmodott pillanatok sora nemcsak hatásosan megtervezett látomás volt, hanem a népek kultúrák és nyelvek fölötti egységének megindító felmutatása is.

- Karádi Zsolt -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában