Helyi közélet

2017.08.26. 17:29

Az idei Tőkés–díjas Szabó Dénes a nyíregyházi Cantemus Kórus karnagya

Kisvárda – Szabó Dénes Kossuth–díjas karnagy veheti át az idén munkássága elismeréseként a XXIII. Tőkés–díjat a kisvárdai Tőkés László Alapítvány kuratóriuma döntése értelmében.

Kisvárda – Szabó Dénes Kossuth–díjas karnagy veheti át az idén munkássága elismeréseként a XXIII. Tőkés–díjat a kisvárdai Tőkés László Alapítvány kuratóriuma döntése értelmében.

Tőkés–díjat, a róla elnevezett alapítvány elismerését ünnepi istentiszteleten adják szeptember 17–én vasárnap a kisvárdai református templomban, délután három órától. A megjelenteket Százvai László a Kisvárdai Református Gyülekezet vezető lelkipásztora köszönti. Igét hirdet Tőkés László református püspök, EP képviselő. Az ünnepi díjátadás a Himnusz közös eléneklésével kezdődik, majd ismertetik a kuratórium döntését. Berkes Sándor a Debreceni Kántus ny. karnagya mond laudációt, amit a kitüntetés átadása követ. A kitüntetést, a XXIII. Tőkés–díjat Szabó Dénes karnagy veheti át. A díjátadás követően köszöntik a díjazottat. A XXIII. Tőkés–díj átadása a Szózat közös eléneklésével ér véget.

Közel három évtizedes az egyéni díj

A 28 évvel ezelőtt /1989. november 22./ alapított Tőkés László Alapítvány Alapító Okiratának harmadik pontjában a következők olvashatók. „Egyéni díj adományozását annak a személynek, aki a magyarság helyzetét életművével (tudományos, művészeti, politikai, vallási, humanitárius cselekvések) jelentős mértékben segíti, fejlődését előmozdítja.”

Megyénkből elsőként

Az idei évben az Alapítvány Kuratóriuma Szabó Dénes Kossuth–díjas karnagynak ítélte oda. A Kuratórium elnöke Lengyel Szabolcs a döntésről a következőket mondta:

–A Tőkés László Alapítvány kuratóriuma döntött a 2017. évi egyéni díjról. A díjat Szabó Dénes tanár úr kapja, aki a Nyíregyházi Cantemus kórus karnagya. Szabó Dénes jól beillik abba a sorba, ahogyan a Tőkés–díjasokat kiválasztjuk. A magyar nemzet érdekében végzett kiemelkedő munkáért adjuk a díjat. Az idei évben hetven éves Szabó Dénes. A megyéből eddig még senki nem kapott Tőkés–díjat.

A nyilvános rendezvényre várják az érdeklődők megjelenését.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában