Helyi közélet

2017.08.24. 15:32

Építsük együtt a jövőt Kisvárdán

Kisvárda - A kihelyezett képzőközpont lehetőséget teremt arra, hogy akár az önkormányzat, akár egy vállalat meghívjon a térségbe egy olyan főiskolát vagy egyetemet, hogy segítségükkel helyben tartsák a magasan képzett szakembereket.

Kisvárda - A kihelyezett képzőközpont lehetőséget teremt arra, hogy akár az önkormányzat, akár egy vállalat meghívjon a térségbe egy olyan főiskolát vagy egyetemet, hogy segítségükkel helyben tartsák a magasan képzett szakembereket.

Az idei nyár sem telhet el Kisvárdán Nyári Egyetem nélkül. Ezt bizonyítja az, hogy augusztus 24–én, csütörtökön rendezték meg a II. Kisvárdai Nyári Egyetemet, melynek témája: „Egyetemi képzések Kisvárdán, egyetem, gazdaság, ipar, digitális ipar” címmel. A plenáris ülés a Városháza Dísztermében volt.

Belinszky Katalin a Kisvárdai Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ ügyvezető igazgatója a köszöntőjében többek között a következőket mondta.

–Bevált a kormány azon törekvése, hogy a hátrányos helyzetű térségekbe minőségi egyetemi képzést vigyen. Felső–Szabolcs központjában Kisvárdán hatalmas igény jelentkezett erre. Intézményünk már második nyáron rendezi meg nyári egyetemét, ahol –a képzési tematikájának megfelelően– digitális

ipari, gazdaságfejlesztési és élelmiszer–termelési szekciókban lesznek előadások. Ősztől a Debreceni Egyetemmel együttműködésben többek között a turizmus–vendéglátás, vidékfejlesztés és agrármérnöki, a Szent István Egyetemmel kötött megállapodásunk alapján élelmiszermérnök–képzés is indul. A digitális ipar megnövekedett jelentősége miatt kiemelt figyelmet fordítottunk az informatikai mérnökképzésre is, amelyet 2018–tól az Óbudai Egyetem biztosit az itt élők s továbbtanulni vágyók számára.

Szakmai előadások

Ezt követően a Nemzetgazdasági Minisztérium, gazdaságfejlesztésért és –szabályozásért felelős államtitkára, Lepsényi István a Digitális ipar, Prof. Dr. Bács Zoltán a Debreceni Egyetem kancellárja, Egyetemi sikerek, utak és lehetőségek a gazdaságban címmel tartott előadást. Szigeti Ádám, az Óbudai Egyetem kancellárja, a munkaerő–piaci trendek és a felsőfokú duális képzésről szólt. A gazdaságpolitika missziója a XXI. században címmel Dr. György László, a Századvég vezető közgazdásza tartotta meg előadását.

Szekció előadások

A délután folyamán, szakmájuk neves előadói, egyetemi és főiskolai tanárok, adjunktusok, igazgatók, dékánok, rektorok és helyettesek, termelést irányító vezetők tartottak a különböző szekciókban előadásokat. Az élelmiszertermelési szekcióban négy, a gazdaságtudományi és vidékfejlesztési szekcióban három, a digitális szekcióban négy előadást hallgathattak meg a szekcióüléseken résztvevő, leendő egyetemi hallgatók, és érdeklődők.

A II. Nyári Egyetem fővédnökei dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter és Lepsényi István a gazdaságfejlesztésért és –szabályozásért felelős államtitkár.

A leendő egyetemi hallgatók a 2017/18–as egyetemi tanév ünnepélyes tanévnyitója 2017. szeptember 9–én szombaton, 10 órai kezdettel lesz Kisvárdán, a Városháza Dísztermében. A tanévnyitót követően lesz lehetőség a beiratkozásra a Kisvárda Közösségi Felsőoktatási Központban.

Találkozzunk és építsük a jövőt együtt Kisvárdán!

 

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában