Helyi közélet

2017.08.07. 08:04

Ne torkolljon tragédiába! Tiltott helyen fürdőzött, a vízbe fulladt a tiszaszalkai férfi

Tiszaszalka - Fürdés előtt ne fogyaszszunk alkoholt és ne használjunk semmiféle bódítószert.

Tiszaszalka - Fürdés előtt ne fogyaszszunk alkoholt és ne használjunk semmiféle bódítószert.

Tiltott helyen fürdőzött az a tiszaszalkai férfi, akinek a holttestét szombaton emelték ki a Tiszából a vásárosnaményi hivatásos tűzoltók – tudta meg lapunk Dóka Imrétől, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság sajtószóvivőjétől.

A fenti, illetve a nemrégiben a Balatonba fulladt megyénkbeli fiatalember esetével összefüggésben úgy gondoltuk, nem árt újra lefektetni a folyóvízi strandolás alapvetéseit. A törvényszerűségek felelevenítésében Kristóf Imre, a Legott Kutató Mentőcsoport vezetője volt lapunk segítségére. A szakember szerint az aranyszabály ez: a gyenge úszok csak sekély vízben fürödjenek, az elsodródott fürdőeszközök, illetve a felfújható vízi játékok után még a jó úszók se merészkedjenek be a folyóba. Százszor elismételt szabály, hogy fürdés előtt ne fogyasszunk alkoholt és ne használjunk semmiféle bódítószert.

Ismeretlen vízterület esetében a fürdés előtt igyekezzünk óvatosan felmérni a meder jellemzőit és a vízmélységet. Úszni semmiképpen sem az étkezés után közvetlenül menjünk, felhevült testtel ne ugorjunk vízbe, előtte mindenképpen öblítsük le magunkat – hívja fel a figyelmet a Legott Kutató Mentőcsoport vezetője, aki kollégájával, Szőke Zoltánnal, a megyei bűnügytechnikai osztály munkatársával közösen a napokban a romániai rendőröknek tartott bemutató-előadást arról, hogy a magyar mentőkutyák hogyan és milyen módszerrel kutatják fel a vízben eltűnt testeket.

Kristóf Imre szerint aranyszabály továbbá: a gyenge úszók csak sekély vízben fürödjenek, az elsodródott fürdőeszközök, illetve a felfújható vízi játékok után még a jó úszók se merészkedjenek be a folyóba. A matraccal elsodródott személy ne hagyja el a matracot, maradjon rajta, és úgy kérjen segítséget.

Ne aludjunk el!

– Százszor elismételt alapvetés, hogy fürdőzés előtt ne fogyasszunk alkoholt vagy ne használjunk semmiféle bódítószert, vízibiciklin vagy más felfújható gumieszközön ne aludjunk el – fogalmazott Kristóf Imre, aki szerint mindig csak a kijelölt helyen fürödjünk.

– Ha a meteorológusok rossz időt mondanak, akkor inkább ne menjünk vízpartra, ne kockáztassunk – emeli ki a szakember, majd úgy fogalmaz: a

vízbefulladás leggyakoribb okai a fent felsoroltak be nem tartása, a fürdőzés szabályainak figyelmen kívül hagyása.

A szakembertől megkérdeztük azt is: mit tegyünk akkor, ha valaki elmerül a közelünkben?

– Amennyiben kijelölt fürdőhelyről beszélünk, ahol nem túl nagy a sodrás, mindenképpen értesítsük a parton tartózkodó vízimentőt, illetve hívjuk a 112-es segélyhívót, ezzel egy időben pedig kérjük meg a körülöttünk lévőket, hogy egymás kezét megfogva, úgynevezett csatárláncot alkotva maradjunk az elmerülés helyszínén, így nagy valószínűséggel, csúnya szóval élve, belénk akad a vízben eltűnt személy. Ehhez nagy lélekjelenlét kell, nem tagadom. Ha úgy látjuk, hogy a sodrás mégis gyorsan elvisz valakit, minden esetben bízzuk a mentést a vízimentőkre.

Lebecsüljük a víz erejét

– A strandüzemeltetők igyekeznek mindent megtenni a fürdőhely biztonságos működtetése érdekében, ám a tárgyi és személyi feltételek biztosítása mellet a vízimentők szakmai és gyakorlati tapasztalatai gyakran hiányosak, illetve a létszám néha alacsony.

A szakképzett, gyakorlott és a megfelelő létszámú vízimentő a prevenció szempontjából kiemelten fontos lenne – vélekedik Kristóf Imre, aki szerint a vízbefulladások felelőse a legtöbb esetben az a személy, aki a sajnálatos balesetet elszenvedi: gyakran túlbecsüljük saját erőnket, képességeinket és alulbecsüljük a víz erejét.

Kristóf Imre úgy tudja: a jogszabály kötelezően senkinek sem írja elő a mentőmellény használatát a vízibicikliken, ám az íratlan szabályok melegen ajánlják ezt azoknak, akik nem tudnak úszni.

KM-TG


[related-post post_id="3570603"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában