Helyi közélet

2017.08.10. 14:36

Rég lejárt a határidő, de vannak, akik csak a büntetésből értenek

Nyíregyháza - Ha még zöldell a parlagfű, jegyzőkönyv készül, és a bírság sem marad el.

Nyíregyháza - Ha még zöldell a parlagfű, jegyzőkönyv készül, és a bírság sem marad el.

A törvény alapján a gazdáknak és telektulajdonosoknak már öt-hat hete el kellett végezniük a parlagfű-mentesítést. A késlekedőket már megyénkben is bünteti a hatóság.

Túl a határidőn

Már a parlagfüves területek felderítése előtt tisztában voltak a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztályának szakemberei azzal, hogy a nyár eleji csapadékos időszak kedvezett az allergén gyom fejlődésének, így várható volt, hogy az idén nagyobb szennyezettség alakul ki. Az elhanyagolt területeken a parlagfű már fél méternél magasabb, virágzó állapotánál tart.

– A tarlókon, napraforgós területeken, önkormányzati utak mezsgyéin a meleg s a csapadék miatt az utóbbi napokban felgyorsult a növény fejlődése, így az időben elvégzett mentesítés nagyon fontos – hangsúlyozta a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztályának vezetője. Sipos Tibor hozzátette: – A törvény alapján a gazdáknak és telektulajdonosoknak július elsejéig kellett elvégezniük a parlagfű-mentesítést, ezt követően már számíthatnak a hatóság büntetésére. Az eddig vezető út során előbb a felderítésekről elektronikus jegyzőkönyv készül a földhivatalnál, ez alapján dolgozik a kormányhivatal. Mi pedig elrendeljük a közérdekű vagy kényszervédekezést, de a parlagfűvel fertőzött terület nagyságától függően 15 ezertől 5 millió forintig terjedő bírság is kiszabható.

– A felszólítást még száras, leveles parlagfűállománynál rendeltük el, míg a közérdekű védekezést a virágbimbós állapottól kezdve – folytatta a szakhatóság vezetője, a kül- és belterületen tartott ellenőrzések sajátosságaira is kitérve: – Amikor a földhivatali gazdász elkészíti a jegyzőkönyvet, a hatósági eljárás során növényvédelmi bírságot kell kiróni a föld tulajdonosával, használójával szemben. A belterületi ingatlanokon is el kell végezni a gyomtalanítást, ott a jegyző kezdeményezi az eljárást.

Van, aki figyel

A hivatal felderítési munkáját az országosan megkötött együttműködési megállapodás alapján polgárőrök is segítik. Egy korábbi – június végi – információ szerint Nyíregyházán a közterület-felügyelet munkatársai is figyelik, figyelmeztetik és jelentik a parlagfűvel szennyezett területeket, illetve gazdáikat.

Arról, hogy ezt milyen hatékonysággal teszik a megyeszékhely közterületeinek őrei, megoszlanak a vélemények. Olvasónk jelzései szerint még mindig sok az elhanyagolt terület – telek, út- és járdaszél –, amelyek között bizony még önkormányzati tulajdonú is akad. Ilyen például a Csillag utcai volt anyás csecsemőotthon és környéke. Utóbbit értesüléseink szerint kedden már rendbe is tették az illetékesek.

Adatok a megyénkből

A határidő lejártát követően fokozott erővel folytatódott a parlagfűállományok felderítése Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A gyomnövények júliusban még száras-leveles fenológiai állapotban voltak, a megyei kormányhivatal földhivatali osztályának agronómusai tizedikén folytatták le az eljárásokat.

Ennek eredménye 27 felvett jegyzőkönyv, közel 15 hektár felmért terület, 27 elindított eljárás, 26 mentesítési felszólítás, egy ízben pedig köz­érdekű védekezést rendeltek el.

KM-GB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában