Helyi közélet

2017.08.11. 08:15

„Ritka az ilyen felfedezés” - Közös sírban nyugvó ellenségekre bukkantak Szabó Zsófi anyósának nyíregyházi sírja mellett

Nyíregyháza - A szokásosnál mélyebbre temetett, ismeretlen eredetű csontokra bukkantak.

Nyíregyháza - A szokásosnál mélyebbre temetett, ismeretlen eredetű csontokra bukkantak.

Emberi csontok kerültek elő szerda délelőtt a nyíregyházi Északi temetőből. Ebben látszólag nem is volna semmi meglepő, azonban nem egy szokványos sírhantról van szó. Több ember maradványaira leltek ugyanis, mégpedig a szokásosnál mélyebbre temetve, mindennek a tetejébe lőszereket és egyéb tárgyakat is kifordított a földből a kriptaalapot ásó markoló.

Természetesen azonnal értesítették a rendőröket, hozzájuk pedig kisvártatva a tűzszerészek is csatlakoztak. Mindeközben szárnyra kaptak különféle találgatások is: felmerült, hogy az első, illetve a második világháború, vagy éppen az 1956-os forradalom áldozatai nyugszanak a mindez idáig ismeretlen sírban, sőt – mivel az 1840-es évektől temetkeznek ide – még az sem volt teljes egészében kizárható, hogy az 1848–49-es szabadságharc idejéből származnak a leletek.

A Hadtörténeti Intézet, valamint a Jósa András Múzeum munkatársainak köszönhetően azóta számos részlet tisztázódott.

Másodlagos helyszín

– Ritka az ilyen felfedezés, de mivel a 32 hektáros temetőnek vannak nagyon régi, illetve feltáratlan, dokumentálatlan részei, előfordulhatnak továbbiak – válaszolta érdeklődésünkre Róka Zsolt.

– A leletek elhelyezkedése nem hagyományos temetkezési szertartásra utal, feltehető, hogy a kriptaépítésnél valamely háborús eseményhez köthető maradványokra bukkantak – folytatta a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Kft. ügyvezetője, majd hozzátette: a felfedezést követően azonnal értesítették a rendőröket és a tűzszerészeket.

Csütörtök délután, ottjártunkkor már több konkrétummal is szolgáltak a szovjet parcellában, a háborús emlékmű közelében dolgozó szakemberek.

– Bizonyosan a II. világháborúból származó leletekkel van dolgunk – szögezte le Kovács Géza, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársa, aki az előkerült gombok és egy dögcédula alapján úgy véli, szovjet és német katonák nyugszanak egy helyen. – Valószínűleg másodlagos helyszínnel van dolgunk, azaz másutt elesett katonák holttesteit gyűjtötték össze, így kerültek egy helyre az egykori ellenségek – magyarázta.

Géppuska- és karabélylőszer

– Nagy harcok folytak itt 1944 októberében, kétszer cserélt gazdát a város, mire a hónap végére elesett. Mindkét fél súlyos veszteségeket szenvedett, sok halottat hagytak hátra – vázolta fel a történelmi hátteret dr. Bene János, a nyíregyházi Jósa András Múzeum történész-muzeoló­gusa.

A katonák maradványai mellett lőszerek is előkerültek, ezért a hadisírgondozók a honvédség tűzszerészeinek felügyelete mellett dolgoznak. Megtudtuk: szerdán három, csütörtökön négy kilogramm német géppuska-, illetve karabélylőszert ­szállítottak el az Északi temetőből.

A területet körülhatárolták; az eddig fellelt eszközök ugyan fokozottan tűzveszélyesek, ám szállíthatók és kezelésbiztosak, vagyis egyelőre nincs szükség további intézkedésre.

KM-HP


[related-post post_id="3577655"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában