Helyi közélet

2017.09.04. 18:30

A jó almának az idén jó ára lesz

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Az Alma Terméktanács elemzése szerint a léalmában keresleti piac várható.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Az Alma Terméktanács elemzése szerint a léalmában keresleti piac várható.

A hazai terméskilátásokat július közepén még, a tavaszi fagyok miatti kiesések ellenére is, átlagos-közepes jelzővel illettük – írja aktuális almapiaci elemzésében az Alma Terméktanács. Eszerint az ezt követő közel másfél hónap csapadékhiányos és igen meleg időjárása miatt azonban a legtöbb termesztőkörzetben megrekedt a gyümölcs növekedése és az átlagost jóval meghaladó lett a gyümölcshullás. Ennek eredményeként legfeljebb 500–550 ezer tonna almatermésre számítunk, de ha az aszályos és meleg időjárás folytatódik, akkor ennyire sem. A tavaszi fagyok miatti bizonytalan terméskilátások, no meg a külföldi „fagyos hírekből” előrevetített keresleti piaci várakozás okán a korszerű, étkezési célú ültetvényekben nem történt meg a kellő termésritkítás, ami sok ültetvényben jelenleg a kívánatosnál kisebb gyümölcsméretekben tükröződik vissza. Márpedig szerény európai termés ide vagy oda, nem lesz piacos a 60-asnál kisebb méretű alma, idén is csak a 65, illetve 70-es méret fölött beszélhetünk I. osztályú étkezési almáról. Az európai és hazai terméskilátások alapján mind az ipari, mind az étkezési alma piacán keresleti piacra lehet számítani, amit egyrészről alátámaszt, hogy étkezési almából biztosan nincsenek előző évről áthúzódó, érdemi készletek. Az európai piacot 1/3-os piaci részesedésével ma már döntően Lengyelország határozza meg. Nagy kérdés, hogy a várt 2,8 millió tonna lengyel termésből mennyi lesz a betárolható étkezési alma. Amennyiben feldolgozókapacitásra mindössze 0,8–1,3 millió tonna léalma marad, az 40–60% körüli alapanyaghiányt jelent a feldolgozóüzemek számára. Ez utóbbi jelentős versenyt indíthat el a lengyel és magyar léalmáért. Magyarországon a 2017. évre – az átlagosnál is gyengébb minőség miatt – mintegy 150 ezer tonna étkezési almát és 350 ezer tonna ipari almát várunk, ami mindkét hasznosítási irány esetén szintén a keresleti piacot erősíti.

Korai érésű, kisebb tételek

„A „szokásos” árintervallumnak az étkezési I. oszt. alma esetében a 40–140 Ft/kg nettó termelői árat tekinthetjük. A korai érésű, kisebb tételeket jelentő, nyári almafajták értékesítése 120–140 Ft/kg nettó termelői árak mellett zajlott, de valószínűsíthető, hogy a tömegfajtáknál (’Gala’, ’Golden’, ’Jonagold’, ’Idared’) nem fogja tartani a piac ezt az árszintet. Jelenleg e tömegfajtáknál nettó 100–120 Ft/kg árintervallumban van tudomásunk üzletkötésekről a valóban jó minőségű, I. osztályú alma esetében, így a következő hetekben ebben a sávban valószínűsíthető az árak mozgása (ezen intervallumon belül az ár függ a fajtaváltozattól, a tételnagyságtól, a termelő-kereskedő viszonyától, egyedi helyzetétől, stb.). Jelenleg intenzív a kereslet az étkezési almára – a hazai kereskedőkön kívül – Ausztria, Szlovénia, Románia és Bosznia irányából is. A léalma feldolgozása – a megszokottnál egy héttel korábban – már augusztus közepén, 33 Ft/kg nettó árak mellett beindult. Tudomásunk van arról, hogy lengyel kereskedők 0,14–0,15 €/kg (42–45 Ft/kg) ajánlattal is jelen vannak a hazai léalma piacán. Azt valószínűsítjük, hogy a léalma árának szeptemberi és októberi alakulását jelentős részben a lengyel kereslet intenzitása fogja meghatározni (mint a ­meggy esetében is). Tekintettel arra, hogy a lengyel almasűrítmény-gyártó kapacitás, és ezzel léalmaigény többszöröse a magyar termelésnek, a mi szerény termelési volumenünk mellett kifejthetnek olyan keresleti hatást a piacunkra, ami a hazai léalma árakat a 40 Ft/kg magasságába is húzhatja. Hozzá kell tenni, hogy 40 Ft/kg körüli léalma árak mellett még az 1,2–1,3 €/kg sűrítményárak is veszteséget jelentenek a léüzemeknek” – olvasható a közleményben.

KM-GB


Nagyjából csak belföldre

Magyarország számára sok hosszú távú lehetőséget nem rejt ez a rendkívüli piaci helyzet, mert a termésünk 2/3-a ipari alma, amit döntően a hazai léüzemek vásárolnak fel, más piaca, levezetési lehetősége nincs. Az étkezési almánk nagyjából a belföldi kereslet kielégítésére elég, így árualap hiányában nem tudunk betörni új piacokra. A pozitívum az, hogy az a termelő, aki idén is jó minőségű étkezési almát állított elő, az jó áron fog tudni értékesíteni – áll az Alma Terméktanács helyzetértékelésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában