Helyi közélet

2017.09.14. 10:40

A legmodernebb eszközök az ortopédiai osztály műtőjében

Nyíregyháza - Új műtőasztalt és -lámpát vásárolhatott a Jósa András Oktatókórház 47 millió forint értékben.

Nyíregyháza - Új műtőasztalt és -lámpát vásárolhatott a Jósa András Oktatókórház 47 millió forint értékben.

– Örömmel jelenthetem be, hogy meghallgattattak a kéréseink: az ortopédiai osztály új műtőlámpával és műtőasztallal gyarapodott. A beszerzéshez szükséges 47 millió forintot az Állami Egészségügyi Ellátó Központ biztosította a vis ­maior keretből – mondta el szerdai sajtótájékoztatóján dr. Adorján Gusztáv.

A Jósa András Oktatókórház főigazgatója hozzátette: az új eszközök a kilencvenes évek végén beszerelt asztalt és lámpát váltják ki, melyek már annyira elavultak voltak, hogy sem szakmailag, sem a betegbiztonság szempontjából nem feleltek meg a 21. századi követelményeknek. Az új asztal már olyan anyagból készült, ami átengedi a röntgensugarat, így a speciális műtétek elvégzésére is alkalmas, a lámpa pedig 160 ezer lux erejű, ami nyári napsütésnél is erősebb fényt jelent.

Levehető a háttámla

– Operáló orvosként azt szoktam mondani, a lényeg, hogy olyan feltételeket tudjunk teremteni, hogy a betegek a lehető legnagyobb biztonságban érezzék magukat. Ehhez kell hozzátenni azt a szürkeállományt, ami, az ortopédiai osztályon adott – fűzte hozzá dr. Adorján Gusztáv.

– A műtőlámpa és -asztal ugyanannak a német cégnek a terméke, és a piacon kapható legmodernebb eszközök között tartják számon ezeket. Az ortopédiai osztályon évente 1400–1500 beavatkozást végzünk, melyek több mint fele nagyízületi protézisműtét. Ezek egy részét megkönnyíti, hogy a műtőasztal hátoldala levehető, így a betegek mozgatása, pozicionálása leegyszerűsödik – jegyezte meg dr. Farkas Csaba osztályvezető főorvos.

– A két részből álló világítás érdekessége, hogy a főlámpa közepén helyet kapott egy kamera, amit rákötöttek egy monitorra, így az asszisztens, aki a betegtől esetleg távolabb áll, végigkövetheti a műtétet. Oktatási szempontból is hasznos lesz, mert élő képet tudunk közvetíteni egy zárt rendszeren keresztül az előadóterembe.

KM-CsA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában