Helyi közélet

2017.09.20. 11:24

RIA sajtótájékoztató: „Meritokratikus reformra van szükség a kormányhivatalban”

Nyíregyháza - Ne csak a kormánytisztviselők javadalmazását szélesítsék, hanem a felelősségi körüket is! – követelte Orosz Mihály Zoltán.

Nyíregyháza - Ne csak a kormánytisztviselők javadalmazását szélesítsék, hanem a felelősségi körüket is! – követelte Orosz Mihály Zoltán.

– Vessünk véget a pereskedésnek, és az elsőfokú bírósági döntés értelmében adja ki végre az általunk jogszerűen kikért közérdekű adatokat a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal – fogalmazta meg követelését Orosz Mihály Zoltán, a Rend és Igazság Pártjának elnöke szerdai sajtótájékoztatóján. A pártelnök elmondta, hogy az adatok felhasználásával a kormánytisztviselők bérezését kívánták összehasonlítani az önkormányzatiakéval, ugyanis szerintük kettős mércét gyakorolnak, s feltűnően nagy a különbség az előbbiek javára. Követelte továbbá, hogy állítsák vissza az ügyészség törvényességi ellenőrzési jogkörét, s ha egy kormánytisztviselő bizonyítottan visszaél a hatalmával, legyen példás a büntetés. – Szeretnénk, ha a kormánytisztviselőket nem a politikai lojalitásuk jutalmaként, hanem szakmai alapon választanák, s – ahogy az XI. Pius pápa enciklikájában is olvasható – ne iktassák ki közigazgatási reformok címén a szubszidiaritás elvét, megfosztva a helyi közösségeket attól, hogy bizonyos ügyeket helyben intézhessenek – zárta mondandóját Orosz Mihály Zoltán.

Reagálás

Orosz Mihály Zoltán, Érpatak polgármestereként 2016. június 9-én, illetve a község polgármestereként és a Becsület Légiója Egyesület képviselőjeként 2016. július 29-én közérdekű adatigénylést terjesztett elő a kormányhivatalhoz, ezeket a kormányhivatal elutasította. A közérdekű adatigénylés tárgyában Orosz Mihály Zoltán keresetet nyújtott be. Amennyiben a bíróság ítélete jogerős lesz, a kormányhivatal megteszi a szükséges intézkedéseket. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal minden esetben a jogszabályok szerint látja el feladatait, így a fenti esetben is a jogerős bírósági ítélet szerint fog eljárni – írta közleményében Román István kormánymegbízott nevében és megbízásából dr. Polgári András főigazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában