Helyi közélet

2017.10.14. 13:01

A közösségi élet is fontos Gégényben

Gégény - A település polgármestere a meglévőknél is több alkalmat teremtene a kikapcsolódáshoz.

Gégény - A település polgármestere a meglévőknél is több alkalmat teremtene a kikapcsolódáshoz.

Bizony nem csak a több száz éves múltra visszatekintő kézimunkájára, s a messzire híres töltött káposztájára büszke Gégény, ez az alig 2000 lelket számláló szabolcsi település, de a közösségi, kulturális életére is. Mindezzel akkor szembesülhettünk, amikor a település polgármesterét, Zakor Ildikót arra kértük, adjon hírt az általa vezetett faluról. Ő pedig ezúttal nem az új beruházásokról kívánt számot adni, hanem arról, mennyire szívügyének tekinti a község képviselő-testülete, hogy egyetlen évben se maradjanak el a hagyományőrző rendezvényeik.

– Két éve vezettük be, hogy egy ünneplésre alkalmas napot szentelünk a falubeli édesanyáknak, s ilyenkor májusfát is állítunk. Természetesen nem csak a fiatal szülők részvételére számítunk, de gondolunk a nagymamákra, a dédmamákra és a gyerekekre is, s amellett, hogy mindent megteszünk a jó hangulat érdekében, a kisebbekkel megismertetjük a környék néphagyományait.

Az október az időseké

– Immár 6 éve visszatérő rendezvényünk a falunap, s mondanom sem kell, nincs hiány gasztronómiai élvezetekben és színpadi produkciókban, általában minden korosztály megtalálja itt a neki való szórakozási lehetőséget. Az október az időseinké, akiknek az estéjét éppen tegnap, vagyis péntek délután rendeztük meg. Került az asztalra finom vacsora, édes sütemény, a zenés mulatságról sem feledkeztünk meg, így kívántunk hosszú életet és jó egészséget a faluban élő 60 év fölöttieknek.

Zakor Ildikó elárulta, hogy a szervezőik már az idei adventi ünnepségsorozatot készítik elő, hiszen ez is a hatodik lesz a vissza-visszatérő programok sorában. Amellett, hogy az adventi időszak minden vasárnapján meggyújtják a közösségük egy-egy gyertyáját, a központi ünnepséget november 25-ére tervezik. A külső torzító kulturális hatásokkal nem törődve, a Karácsony igazi értelmét, az önzetlen, alázatos szeretet ünnepét kívánják átélhetővé tenni mindenki számára. Természetesen nem állnak meg itt: szeretnének alkalmat teremteni még több közösségi élményhez, ezzel megtörve a hétköznapok monotonitását, s – Márai Sándor szavaival élve – ünneppel töltekezve tennék gazdagabbá az életet.

- KM-MJ -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában