Helyi közélet

2017.10.17. 16:54

Egységes és hatékonyabb az e-személyi igazolvány

Nyíregyháza - Közel nyolcvan kórházi alkalmazott igényelhette meg soron kívül az igazolványát.

Nyíregyháza - Közel nyolcvan kórházi alkalmazott igényelhette meg soron kívül az igazolványát.

Az egészségügyben dolgozóknak november elsejére kötelezően rendelkezniük kell e-személyi igazolvánnyal. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ révén működtetett Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) elnevezésű elektronikus felületet ugyanis ettől a naptól kezdve vezetik be az ország valamennyi kórházában, illetve a járóbeteg- és háziorvosi rendelőkben, valamint a gyógyszertárakban. A megyei kormányhivatal (egy hófehér kisbusszal) hétfőn kitelepült a Jósa András Oktatókórház sebészeti tömbjének parkolójába, mobil kormányablakkal segítve az e-személyik elkészültét.

Dr. Polgári András, a megyei kormányhivatal főigazgatója lapunknak elmondta: a kezdeményezés célja, hogy az érintett orvosok és egészségügyi szakdolgozók egyszerűen és gyorsan igényelhessék meg az e-személyi igazolványukat.

Soron kívül

– A mobil kormányablaknak köszönhetően ma 17 óráig közel nyolcvan kórházi dolgozó igényelheti meg soron kívül az igazolványát – mondta dr. Polgári András.

Szorosabb kapcsolat

Dr. Adorján Gusztáv volt az, aki elsőként igényelhette meg e-személyijét.

A Jósa András Oktatókórház főigazgatója kiemelte: az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Teret az Állami Egészségügyi Ellátó Központ vezette konzorcium hozta létre azért, hogy az egészségügyi szolgáltatók összekapcsolásával és a nekik létrehozott egységes kommunikációs tér biztosításával kiaknázza az e-egészségügyben rejlő lehetőségeket. Így az egészségügyi ellátók és ellátottak is szorosabb kapcsolatba kerülnek, leegyszerűsödik az ellátás során keletkezett adatok és dokumentumok elérhetősége, biztosítottá válik az egészségügyi ágazat számára a rendelkezésre álló adatok egységes kezelése és hatékony elemzése, ami egyaránt segítség a betegnek és az orvosnak is. A hétfői sajtónyilvános eseményen elhangzott az is: az EESZT egy modern és egységes informatikai környezet, egy olyan felhőalapú technológiát használó kommunikációs tér, ami a jelenleg elérhető legmagasabb fokú adat- és kibervédelemmel ellátva kapcsolja össze az egészségügyi ellátókat egymással – beleértve a kórházi, a járóbeteg- és a háziorvosi ellátást, valamint a gyógyszertárakat is –, illetve számos, gyorsabb gyógyulást és kényelmet biztosító szolgáltatást nyújt a lakosság számára.

KM-TG


Személyre szabott ellátás

A rendszer legfőbb célja, hogy a betegek minél biztonságosabb és minél inkább személyre szabott ellátást kapjanak. Az ellátás biztonsága az orvos rendelkezésére álló egészségügyi adatok mennyiségétől is függ, ezért fontos, hogy amikor valaki bekerül egy fekvő- vagy járóbeteg-ellátó intézménybe, elegendő adattal rendelkezzen róla a kezelőorvosa ahhoz, hogy a számára legmegfelelőbb terápiát a lehető legrövidebb idő alatt megállapíthassa. A rendszer segítségével elkerülhetővé válnak majd az ismételt, felesleges vizsgálatok, ami a beteg kényelmén és gyorsabb gyógyulásán túl sokkal költséghatékonyabb működést tesz lehetővé az egészségügyi ellátórendszer számára.

A térhez két portálfelület tartozik. Az állampolgárok a lakossági portálon keresztül érhetik el a releváns szolgáltatásokat (egészségügyi alapadatok, receptek, beutalók, kórtörténet és kapcsolódó leletek, ambuláns lapok, egyéb egészségügyi dokumentumok, önrendelkezés), a belépéshez ügyfélkapus belépési azonosítóra és érvényes TAJ azonosítószámra van szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában