Helyi közélet

2017.11.23. 12:13

Általános nézet, hogy sokan szeretik a mézet

Nyíregyháza - Az Európai Mézes Reggeli 2017 programsorozathoz csatlakozott a Nyíregyházi Méhészek Egyesülete is.

Nyíregyháza - Az Európai Mézes Reggeli 2017 programsorozathoz csatlakozott a Nyíregyházi Méhészek Egyesülete is.

Édesen indult az Arany-iskola harmadikosainak. A tágas aulában bő lére eresztve ismerkedhettek meg behatóbban a mézfajtákkal. A Nyíregyházi Méhészek Egyesülete a megye több helyén népszerűsítette a finomságot. A múlt héten a nyírszőlősi óvodában kóstoltattak, emellett a Gyermekek háza Déli óvoda Pitypang tagintézményében, a Bethlen Gábor Általános Iskolában, a Szabó Lőrinc tagintézményben, illetve a Móricz Zsigmond Általános Iskola Kertvárosi Tagintézménye, valamint Nyírpazonyban, Nyírturán, Dombrádon és Napkoron is megízlelhetik a lépekben érlelt aranysárga ragacsos anyagot.

Csütörtök reggel az Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium adott otthont az aktuális programnak. Rögvest kiderült, hogy dr. Ulrich Attila alpolgármester nem pusztán megtisztelte jelenlétével a rendezvényt, hanem szívügyének is tekinti azt:

– Régóta érdekel a méhészet, három éve pedig magam is tagja vagyok a Nyíregyházi Méhészek Egyesületének. A tirpák tanyán foglalkozok vele, hoztam is az általam pergetett mézből – szólt a diákokhoz dr. Ulrich Attila. – A méhekkel úgy kell bánni, mint a családtagokkal. Nagy törődést és odafigyelést igényelnek, időigényes a szakszerű gondozásuk. A magyar termelői méz messze földön híres, ezt kell népszerűsíteni a külföldről behozott silány minőségű, olcsó termékekkel szemben. Furcsa, hogy az átlagmagyar kevés mézet fogyaszt. Inkább csak teába tesznek (megjegyzem, hogy a forró teába azért nem szerencsés mézet csurgatni, mert épp az értékes hatóanyagát veszíti el ezáltal, tehát meg kell várni, hogy hűljön a tea), egyébként pedig pozitív élettani hatása van, ha megeszünk egy nagykanál mézet – fejtegette a megyeszékhely alpolgármestere.

A harmadikos Dajka Tamás érdeklődve hallgatta a szavait:

– Nagypapám méhészkedett, és sokszor voltunk méhész fesztiválokon. Ismerem a különböző fajtákat, nekem a gyömbéres méz ízlik a legjobban.

A 3. a. osztályfőnöke, Cserhalminé Kántor Ágnes elmondta, hogy a környezetismeret órán gyakran foglalkoznak az egészséges életmóddal. Olyan családok gyermekeit tanítja, akiknek otthon is odafigyelnek az étkezésére. A mézes reggeli láthatóan nagyon tetszett nekik.

– A leggyorsabban kristályosodó méz a repceméz – jegyezte meg kiselőadásában Hok József, a Nyíregyházi Méhészek Egyesületének elnöke, aki megjegyezte, hogy örömmel csatlakoztak az Európai Mézes Reggeli kampányhoz. A kezdeményezés célja a méhek és az egészséges életmód népszerűsítése, a helyben termelt élelmiszerek megismertetése. Egyúttal szerették volna felhívni a figyelmet a reggeli fontosságára és az egészséges táplálkozásra. Csoda, hogy az első iskolai óra helyett a gyerekek haraptak az ínycsiklandozó, fogyasztható, mézédes programra?

A jótékony hatása

A mézet eleinte csemegének gyűjtötte az ősember, manapság már gyógytermékként is használjuk. Közel hetvenféle gyógy- és fiziológiai hatással bír. A mézzel, illetve az egyéb méhészeti termékekkel gyógyításnak apiterápia a neve. Száz gramm méz 1350-1450 kJ energiát ad a szervezetnek, tehát óvatosan kell bánni a használatával. Nyolcvan százalékban szőlőcukorból és gyümölcscukorból áll, amelyek egyszerű cukrok, és hamar felszívódnak, könnyen emészthetőek, kímélik a májat és a hasnyálmirigyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában