Helyi közélet

2017.11.25. 11:10

Lendületben a nyírségi város

Balkány - Új bölcsődét, szennyvízvezetéket és kerékpárutat is kapnak a településen élők.

Balkány - Új bölcsődét, szennyvízvezetéket és kerékpárutat is kapnak a településen élők.

Kiemelkedő évet zár az idén Balkány, ami a 2018-as folytatásra is gyümölcsözően kihat. Három fejlesztéshez is sikerült pályázati forrást szerezni, amelyek – a lakossági közérzetjavító szociális ellátások bővülésén túl – hatással lesznek a város életére.

A szennyvízhálózat kiépítésére 1,2 milliárdot kaptunk." Pálosi László

Lesz elegendő gyerek

– Az önkormányzat közel 296 millió forintot nyert bölcsőde építésére, aminek a kiviteli tervei már elkészültek – tájékoztatta lapunkat Pálosi László, Balkány polgármestere.

– A városházával szemben lévő – a bölcsőde helyéül szolgáló – területet már korábban megvettük, s ha lezárul a közbeszerzési eljárás, kezdődhet az építkezés. Balkány ugyan nem tartozik a megye nagyobb városai közé, de lesz elegendő gyerek ahhoz, hogy megtöltsék az intézményt. A helyiek már nagyon várják az új létesítmény megépülését, ugyanis sok édesanya dolgozik, s más megoldás nem lévén, a három évnél fiatalabb gyerekeket is beíratták az óvodába. Mindemellett arra is számítunk, hogy a környező településekről ugyanígy sok gyereket helyeznek majd el a mi új bölcsődénkben – sorolta a település első embere.

Jövőre rá lehet csatlakozni

Elmondta azt is, hogy a szenny­vízhálózat kiépítésére is régóta várnak a balkányiak, s most közel 1,2 milliárd forintot kapott a város a beruházás megvalósítására. Az engedélyes tervek már rendelkezésre állnak, az önkormányzat a munkaterületet is átadta a kivitelezőnek, s mivel a tervek szerint júniusban megindulnak a munkagépek, várhatóan az év végére elkészülhet a beruházás. A pénzből megújul a szennyvíztelep, a háztartások pedig végre rácsatlakozhatnak a régen várt szennyvízhálózatra.

– Eredményesen pályázott az önkormányzat a Balkányt és Birit összekötő kerékpárút építésére is. Erre több mint 284 millió forintot nyertünk. A Nagykálló és Biri közötti szakasz korábban elkészült, s ezt egészítjük ki most egy jelentős szakasszal. A terveket már kézhez kaptuk, az építéshez szükséges földterületek többségét az önkormányzat megvásárolta, s még az idén kiválasztjuk a kivitelezőt, jövőre pedig örömmel adhatjuk át a kerékpárutat a közeledőknek – egészítette ki a korábban felsoroltakat a polgármester.

Ami pedig a lakosság közérzetét befolyásoló intézkedéseket illeti, Pálosi László végezetül elmondta azt is, hogy az idén bevezették a tanévkezdési támogatást: ennek megfelelően minden rendszeres gyermekvédelmi támogatásban nem részesülő gyerek 10 ezer forint összegű hozzájárulást kapott a tanévkezdéshez.

A temetési segélyeknél eltörölték a jövedelemhatárt, mindenki 30 000 forint támogatásban részesül. Tavalyig évente egyszer adott az önkormányzat tartós élelmiszercsomagot, ettől az évtől viszont két alkalommal – húsvétkor és karácsony előtt – örülhetnek a családok a mindennapok gondjain némiképp enyhíteni tudó segítségnek.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában