Helyi közélet

2017.11.17. 12:03

Paktum a foglalkoztatásért

Nyíregyháza - Kormányzati cél, hogy 2020-ra a hazai közmunkások száma 150 ezer alá csökkenjen.

Nyíregyháza - Kormányzati cél, hogy 2020-ra a hazai közmunkások száma 150 ezer alá csökkenjen.

A Nyíregyházi Foglalkoztatási Paktum azért alakult meg a közelmúltban, hogy segítse a foglalkoztatás bővülését. A szervezet péntek délelőtt toborzórendezvényt tartott a Korona Hotelben annak érdekében, hogy a megyeszékhely kis- és középvállalkozói is megismerhessék azokat a támogatási formákat, melyeket a Nyíregyházi Paktumiroda révén igénybe vehetnek, úgy mint bér-, bérköltség-, mobilitási vagy képzési támogatás.

A paktumiroda vezetője, Puskás Ildikó köszöntőjében elmondta: célcsoportjukba főként az alacsony iskolai végzettségűek, a 25 év alatti fiatalok vagy a 30 év alatti pályakezdő álláskeresők, a GYES-ről vagy GYED-ről visszatérők, a tartósan munkanélküliek, a megváltozott munkaképességűek és a foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülők tartoznak.

Dr. Rezsőfi István prezentációjából kiderült: a legutóbbi adatok alapján megyénkben 56,4 százalékos a foglalkoztatási ráta, e tekintetben a nyugati megyékhez képest nem állunk túl fényesen, ám jobbak vagyunk Borsodnál, Nógrádnál és Jász-Nagykun-Szolnok megyénél is.

Régiók közti különbség

– Megyénkben 27906 álláskeresőt regisztráltunk szeptemberben, ez a szám Győr-Moson-Sopron megyében például 3139 volt – érzékeltette a régiók közti különbséget a megyei kormányhivatal foglalkoztatási főosztályának vezetője. A szakember hozzátette: a megyei álláskeresők 66 százaléka szakképzetlen, ami megnehezíti az elhelyezkedést, épp ezért hatékonyak és hasznosak azok a képzések, melyeket a paktumiroda anyagilag támogatni (képzési költség, vizsgadíj, szakmai alkalmassági díj költsége, helyi utazási költség) is tud. A főosztályvezető beszélt a közfoglalkoztatásról is. Mint mondta, tavaly még 40 ezer közmunkást regisztráltak a megyében, ez a szám jelenleg közel 31 ezer. Ebből is látszik, hogy egyre több közfoglalkoztatottat szív fel a versenyszféra.

– Kormányzati cél, hogy 2020-ra a hazai közmunkások száma 150 ezer alá csökkenjen – mondta dr. Rezsőfi István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában