Helyi közélet

2017.12.06. 08:51

Egymilliós élelmiszeradomány

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A megyében tizenötezer családnak jut a Katolikus Karitász adományából.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A megyében tizenötezer családnak jut a Katolikus Karitász adományából.

Megérkeztek a kótajiak és az ibrányiak is – summázta Mészáros László kedden délelőtt, de már a másik csoport vezetőjének mondta, nyolc zsák krumpli, három zsák hagyma, majonéz… Precízen megszervezett volt a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyei Karitász adománykiosztása a szervezet Tokaji úti telephelyén.

– Szlovákiából kaptuk a meggybefőttet, a tejport és a majonézt, a karitász vásárolta meg a burgonyát és a hagymát, így összesen egymillió forint értékben tudunk a rászorulóknak élelmiszert osztani – számszerűsítette a karitász igazgató, hogy a helyi csoportok mi mindennel térnek haza és osztják majd ki a rászorulóknak. – Lehet, hogy sokaknak csak ennyi lesz a karácsonyi asztalon, most több ezer embernek tudunk ilyen formában is hozzájárulni az ünnepéhez – jegyezte meg Mészáros László, miközben újabb és újabb autók érkeztek, hogy gyorsan elpakolják az adományokat. A Katolikus Karitász Egymillió csillag a szegényekért szolidaritási akciója az idén már tizedik éve teszi szebbé a rászorulók karácsonyát.

Helyi szinten is gyűjtenek

– Nagyon fontosak ezek az élelmiszercsomagok – jegyezte meg pakolás közben Takács Miklós. Az ajaki helyi csoport vezetője lapunknak elmondta, hogy egy sikeres pályázatnak köszönhetően a Élelmiszerbankon keresztül is tudnak ételt adni. A kedden a gépkocsiba bepakolt adomány hatvan családhoz jut el, ezen kívül a csoport, mint minden évben most is meghirdeti a saját száraz élelmiszergyűjtő akcióját, így még többen még több embernek tudnak segíteni. A rizst, cukrot, tésztát, lisztet és más felajánlást a plébánián veszik át, majd osztják ki a családoknak.

– Öröm, hogy fiatalokat is be tudunk vonni a tevékenységünkbe, a hetedikes diákokból álló csapatunk viszi majd ki azoknak az adományt, akik személyesen nem tudnak érte jönni – árulta el Takács Miklós.

Mészáros László megmutatta azokat a fehér gyertyákat is, amelyekért mindenki a lehetőségéhez mérten ajánlhatott fel pár száz vagy akár pár ezer forintot. Az így befolyt teljes összeget is a hátrányos helyzetűek téli megsegítésére fordítja a karitász, hogy valódi segítséget kaphassanak a családok.

– Az embereknek egész évben szükségük van a támogatásra, nemcsak karácsonykor éhesek. Ezért rendszeresen szervezünk akciókat és folyamatosan támogatjuk a rászorulókat – tette hozzá Mészáros László karitász igazgató.

Az összetartozás érzése

Az Egymillió csillag a szegényekért akció 1998-ban Franciaországból indult el Európában. 1999 karácsonyán elsőként Spanyolország, Németország és Svájc csatlakozott a kiemelkedő programhoz. A Caritas Europa 2005-től, a Caritas Internationalis 2006-tól, hazánk pedig 2008-tól vesz részt önállóan ezen szolidaritás-akcióban. Az „egymillió csillag” akcióban ma már 15 ország vesz részt. Az akció célja világszerte közös: az összetartozás szellemének, az emberi szolidaritás érzésének erősítése, figyelemfelhívás a társadalom peremére szorultak felé.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában