Helyi közélet

2017.12.20. 15:51

„Hozzám nőtt a gördülő erő”

Nyíregyháza - A két évtizedes szolgálata alatt több mint egymillió kilométert vezetett, tíz jármű típus ismeretével rendelkezik, a legjobban mégis a FAUN ATF 60 típusú daru nőtt a szívéhez Matyi József tű. főtörzsőrmesternek, a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság különlegesszer kezelőjének.

Nyíregyháza - A két évtizedes szolgálata alatt több mint egymillió kilométert vezetett, tíz jármű típus ismeretével rendelkezik, a legjobban mégis a FAUN ATF 60 típusú daru nőtt a szívéhez Matyi József tű. főtörzsőrmesternek, a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság különlegesszer kezelőjének.

1997-ben Szendrőn szerelt fel gépkocsivezetőként a 43 éves főtörzsőrmester, aki az ott eltöltött közel két év alatt az egyik alkalommal Nyíregyházára vitt egy járművet műszaki vizsgára, majd a friss műszakival rendelkező gépkocsi kormánykerekét a nyíregyházi laktanyába irányította- idézte fel a 18 évvel ezelőtti eseményeket Matyi József, akit a kíváncsiság hajtott akkor, ma pedig már nyíregyházi tűzoltóként a „C” szolgálati csoportban szolgál. Az akkori szolgálatparancsnok vitt végig az objektumon, amely nagyon tetszett, ekkor határoztam el, hogy itt szeretnék dolgozni, találkoztam a gazdasági vezetővel és a parancsnokkal is, még arra is emlékszem, hogy az első számú vezető a kezeimen a munka nyomait kereste, majd elismerően szólt, hogy tényleg dolgos ember vagy- tette hozzá a főtörzsőrmester. Ezután, az események felgyorsultak, ugyanis másnap a szendrői parancsnok megkereste Józsit és elindult a nyíregyházára történő áthelyezés, így hagyta el 25 évesen szülőhelyét Borsod megyét és első szolgálati helyét, a szendrői tűzoltókat.

Nyíregyházára kerülve gépjárművezetői beosztásba, majd különleges szerkezelőként folytatta hivatását, összesen tíz jármű típusvizsgájával rendelkezik, mégis az egyik jelenlegi munkaeszköze, a négytengelyes, 47 tonna összsúlyú, az első és hátsó tengelyét is kormányozható FAUN ATF 60 típusú daru áll közel a szívéhez. Józsi elárulta, hogy nem egyszerű a gépóriással közlekedni, hiszen a súlykorlátozást és a hídtérképeket a kormánytekergetés és a gázadás mellett is figyelembe kell venni.

Nemcsak szolgálatban, de szabadidejében is súlyokat emelget, miután méhészkedik, jelenleg több család gazdája, amelyben nemcsak a párja, de neki az édesapja, Egyed Károly is támogatja a két kamaszkorú gyermek apukáját. A főtörzsőrmester pedig jókor van jó helyen, még 2008-ban, szabadnapján az utcájukban lévő családi háznál egy garázs gyulladt ki, ahol a kerítés zárva volt, de azt sikerült kifeszíteni, bement az udvarba, majd a közműveket kizárta és megkezdte az oltást, valamint hívta a szolgálatban lévő kollégáit. Nemcsak ezért, hanem kiváló munkavégzéséért is többször jutalomban részesült, nemrég pedig a két évtizedes hivatástudatért vehette át a legfrissebb elismerését.

- Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában