Helyi közélet

2018.01.20. 09:13

Magasról tesznek a többi lakótársra

Nyíregyháza - Az örökös perlekedés pereskedésig vagy akár tettlegességig is fajulhat a lakók között.

Nyíregyháza - Az örökös perlekedés pereskedésig vagy akár tettlegességig is fajulhat a lakók között.

Léteznek olyan írott és íratlan szabályok, amelyeket a társasházakban élőknek muszáj betartaniuk annak érdekében, hogy békében élhessenek a szomszédainkkal.

Az örökös perlekedés akár pereskedésig, szélsőséges esetekben tettlegességig is fajulhat. Sajnos, szinte minden társasházban akad legalább egy viselkedni nem tudó, illetve nem akaró lakó, aki életmódjával, parkolási vagy szórakozási szokásaival, bogaraival avagy bogarasságával megkeseríti a többiek életét.

Ha nincs szerencsénk, éppen a mi közvetlen környezetünkben…

– Elegem van, ezt egyszerűen nem lehet elviselni! – fakadt ki a Nyíregyháza belvárosában élő Bódiné Kálmán Ibolya, aki azt panaszolta: minden reggel arra ébred, hogy a szomszédban lakó öreg úr köhög, köpköd, orrot fúj az erkélyén, az onnan aláhulló cigarettacsikkek pedig rendszerint az alatta lakók erkélyein, illetve az épület előtti, parkosított területen landolnak. – Esetenként a kávézaccot is az erkélyen verik ki, a harmadik emeletről.

Tájékoztatunk, kérünk, figyelmeztetünk, felszólítunk." Beregi Anikó

– Többször is szóltunk már a bácsinak és a lányának is, hogy viselkedjenek kulturáltan, de mintha a falnak beszélnénk. Hová, kihez érdemes fordulni ilyen esetben? Van jogi lehetőség a gondok kezelésére? Ki jár(hat) el a renitensekkel szemben? – sorakoztatta kérdéseit Ibolya.

Az örökösföldi lakótelepen élő egyik olvasónk levelében arra panaszkodik, hogy a felső erkélyekről egymás nyakába porolják a szőnyeget, ott verik ki a sáros lábtörlőt, van, aki a felmosóvizétől is itt szabadul meg. A Jósavárosban azt sérelmezik az új lakók, hogy a pincében, amely osztatlan közös tulajdonnak számít, már nincsen számukra hely.

Nincs hatósági jogkörük

„Hajnali 3 óra körül elkezdte verni az ajtómat a szomszédom. Úgy megijedtem, hogy majdnem kiesett a fúrógép a kezemből… ” – idézte a klasszikus viccet Beregi Anikó, a nyíregyházi Beregi Társasházkezelő Kft. ügyvezető igazgatója, rámutatva: az egymás mellett élésnek bizony szabályai vannak, s kölcsönös türelmet, toleranciát, alkalmazkodóképességet kíván a lakóktól, még az előírások betartása mellett is.

– A társasházak alapító okirata a tulajdonviszonyokat, a szervezeti és működési szabályzat (szmsz) az egymás mellett élést és a működést hivatott szabályozni. Utóbbi melléklete a házirend, amelyben részletes, konkrét elvárásokat fogalmaz meg a lakóközösség, legyen szó takarítási vagy parkolási rendről, lifthasználatról, hóeltakarításról, a főbejárati ajtó kulcsra zárásáról, bizonyos munkavégzések korlátozásáról. – Érthető, ha valakit zavar, hogy vasárnap hajnalban húst klopfol a szomszéd, egész álló nap ugat a kutya, hangosan hallgatja a zenét a felettünk lakó, ám ezeket a problémákat első körben egymás között kell megbeszélniük az érintetteknek. Ha ez zátonyra fut, általában hozzánk, közös képviselőkhöz fordulnak segítségért. Tájékoztatunk, kérünk, figyelmeztetünk, felszólítunk, ám csak remélhetjük, hogy mindezeknek lesz foganatja. Nincs hatósági jogkörünk, az alapvető feladatunk a társasházat kezelni, nem az embereket. A panaszok egy része így a helyi jegyzőnél, a rend­őrségen, végül a bíróságon köt ki – magyarázta Beregi Anikó.

Megszűnt a csendrendelet

Néhány tanulságos esetet fel­elevenítve, azt is elmondta: a csendrendeletként ismert közismert szabályozás, miszerint 8 óra előtt, illetve 22 óra után, illetve munkaszüneti és ünnepnapokon tilos zavaróan zajos tevékenységet végezni a társasházakban (fúrás, zenehallgatás stb.), megszűnt, immár valamennyi napszakban törekedni kell arra, hogy indokolatlanul ne zavarjuk a pihenni vágyókat, s ez alól bizony a szilveszteri bulik sem kivételek! A közterületet érintő lakóközösségi problémákat, javaslatokat (például parkolási gondok, szemétszállítás, közlekedési táblák) az ügyben illetékes személyeknek vagy cégeknek jelezzük (önkormányzati képviselő, NyírVV, THG). Nem árt tudni azt sem, hogy ha a hóeltakarítás és síktalanítás elmulasztása miatt valaki elcsúszik, balesetet szenved a társasház előtt, a kárigényt, bírságot a közösség továbbháríthatja a konkrét mulasztóra, amennyiben készült erre a feladatra lakóbeosztás.

– Sok elmérgesedő konfliktust lehetne megelőzni a szabályok betartásával, indulatos kijelentések és tettek helyett a megoldást és békét elősegítő szép szóval – összegzett a Beregi Társasházkezelő Kft. ügyvezető igazgatója.


A leggyakoribb konfliktusforrások

Dohányzás: az egészségesen élők jogosan vannak felháborodva, ha a szomszéd bagójának füstje beszáll a lakásukba, a cigarettázók ugyanakkor a szigorítások miatt szinte már csak otthon tudnak nyugodtan rágyújtani, és nem szeretnék, ha bárki beleszólna magánéletükbe.

Hangoskodás: vannak, akiknek még otthon sem válik le a fülükről a telefon, és magán vagy üzleti ügyeiket hangosan beszélik ki az erkélyükön ücsörögve, más esetben „ordít” a tévé, bömbölnek a hangfalak. Egy idő után roppant idegesítő a hangoskodó szomszédot hallgatni.

Sütés-főzés: a grillezéshez, bográcsoláshoz lehetőleg ne az erkélyen kezdjünk hozzá, hanem a szabadban, vagy készítsük el az ilyen ételeket a konyhában, tűzhelyen. Előfordulhat ugyanis, hogy a készülő ételek finom illata csak nekünk esik jól, a fölöttünk lévő erkélyen száradó ruhák vagy a vegetáriánus, diétázó szomszéd zokon veszik a cselekedetünket.

Porolás: a poros takarókat, rongyokat úgy a legegyszerűbb tisztítani, ha kirázzuk azokat az ablakon, már ha egyáltalán megengedi ezt a közösségi házirend. Ám ilyenkor mindig legyünk körültekintőek; ha alattunk éppen sétálnak vagy az alsóbb erkélyen kiteregették a tiszta ruhát, válasszunk másik irányba nyíló ablakot.

Virágok: a virágok nem zavarnak senkit, ám az erkély korlátján kívülre akasztott balkonládák locsoláskor bosszúságot okozhatnak az alattunk lakónak, hiszen a túlcsorduló földes víz befolyhat hozzá.

Kutyaugatás: az erkélyre kizárt vagy éppen a négy fal között tartott kutya reggeltől estig ugathat, ami igencsak megtépázza a szomszédok idegeit.

Macskapiszok: a cicatartók egy része melegebb időben kirakja az erkélyre a macskaalmot. A szomszédok ezen jogosan háborodnak fel, hiszen senki nem szeretne pihenés, étkezés közben macskavécét szagolni.

(Forrás: internet)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában