Helyi közélet

2018.02.17. 10:45

Gyarapítsuk tovább értéktárainkat!

Baktalórántháza - Márciusban Baktalórántházán is megalakul a helyi értéktár.

Baktalórántháza - Márciusban Baktalórántházán is megalakul a helyi értéktár.

A most elindított megyejáró sorozat célja, hogy fiatalokat és idősebbeket is arra biztasson, kutassák fel és javasolják a helyi vagy megyei értéktárba azokat a múltból ránk hagyott szellemi, tárgyi, építészeti kincseket, melyekkel évszázadok alatt gyarapodtunk.

Szeretnénk feleleveníteni, hogy milyen értékek kerültek már be a megyei értéktárba, s egyben új lendületet is adni a mozgalomnak, hogy a jelenleg 101 értéket őrző tár tovább bővülhessen – mondta Baracsi Endre, a megyei közgyűlés és a megyei értéktár bizottság alelnöke Baktalórántházán, ahol a sajtótájékoztató-sorozat első állomását tartották pénteken.

Szeretnénk minél több embert bevonni értékeink gyűjtésébe." Baracsi Endre

– Szeretnénk minél több embert bevonni a gyűjtőmunkába azért, hogy múltunk örökségét helyi és megyei szinten is tovább gyarapíthassuk. Baracsi Endre beszélt arról is, hogy alulról építkezve a helyi, majd megyei értékből lehet nemzeti érték és hungarikum, s felterjesztette, hogy a beregi keresztszemes is kiemelkedő nemzeti értékké váljon.

Lesz helyi értéktár is

– Legyünk büszkék hagyományainkra, értékeinkre – hangsúlyozta Kovács Sándor országgyűlési képviselő, s lokálpatriótaként elmondta: szatmáriként ajánlja a megyei értéktárba a nagygéci megmaradás templomát és környékét, géberjéniként a Jékey-kúriát, mely a településnek és a térségnek is büszkesége. – Van feladatunk abban, hogy felderítsük, gyarapítsuk és megőrizzük a jövőnek is múltunk emlékeit – fogalmazott Kovács Sándor, s ha már a Dégen­feld-kastély adott otthont a tájékoztatónak megemlítette: folytatódik a kastély felújítása.

– Büszkék vagyunk arra, ahová a városunk fejlődött – mondta Kozma Attila alpolgármester, s hozzátette: a márciusi képviselő-testületi ülésen lesz téma a helyi értéktár megalakítása, s ebbe valóban olyan értékek kerülnek be, mint a baktai erdő, a kastély, a római katolikus templom, a 102. évébe lépő sportegyesület, a városi vegyeskar és a Fenyves szálloda. Elődeink megőrizték, kötelességünk tovább óvni, védeni értékeinket – tette hozzá.

Bővelkednek értékekben

– A nyolc kategóriában jelenleg 70 hungarikumot találunk, és végre bekerült a gulyás is – mondta Krivács András, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke, aki a négycsillagos Fenyves Szálloda és Konferencia-központ igazgatójaként arról is beszélt: Baktalórántháza bővelkedik értékekben, ki sem lépve a városból annyi értéket találnak itt az idelátogatók, hogy egy hosszú hétvége után felejthetetlen élményekkel gazdagodva térhetnek haza.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában