Helyi közélet

2018.02.11. 10:59

Valentin-nap: a szerelem jegyében

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Az egyik legerősebb és legmélyebb érzés áll az ünnep középpontjában.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Az egyik legerősebb és legmélyebb érzés áll az ünnep középpontjában.

Emlékeznek még az első szerelmükre? Micsoda kérdés, hogy is feledhetné el azt a gyönyörű lányt, helyes fiút, akit látva hatalmasat dobbant a szíve, akinek az érintésétől szinte szikrázott a bőre, és akinek az elvesztésébe majd’ belepusztult. A szerelmesek ünnepéhez közeledve jó érzés felidézni ezeket a régi emlékeket…

Szent Bálint (Valentin vagy Valentinus) a szerelmesek, a lelki betegek és az epilepsziától szenvedők védőszentje. Világszerte, de főleg az angolszász országokban február 14-én tartják a Bálint-nap (angolul Valentine’s Day) ünnepét, amely Magyarországon az angol nyelvű elnevezés közvetlen átvétele miatt sokak számára mint Valentin-nap vált ismertté és népszerűvé az 1990-es évektől kezdődően. Ezen az ünnepen a szerelmesek megajándékozzák egymást.

Az angolszász területen e nap népszerűsége Geoffrey Chaucer angol költő a Madarak parlamentje című költeményére nyúlik vissza, mely 1383-ban, feltehetően II. Richárd király udvarában megtartott Valentin-ünnepségekre készült. A költemény arról szól, hogyan gyülekeznek a madarak épp ezen a napon Triász, a természet istennője köré, hogy így mindegyikük társra találjon.

Visszatérő vadgalambok

Kevéssé ismert, hogy a magyarországi németek közt Szent Bálint igen népszerű volt, freskója látható ma is Töttös Szent Erzsébet-templomának mennyezetén. Bólyban van az egyetlen, Szent Bálint tiszteletére szentelt kápolna hazánkban. Az ország magyar lakói is számon tartották a szentet. A „nyavalyatörésre” (epilepsziára) hajlamosak gyakran viseltek a nyakukban Bálint- vagy frászkeresztet.

A népi hagyomány szerint, ha Bálint-napon hideg, száraz idő van, akkor jó lesz a termés. Azt tartották, hogy Bálint-napon választanak párt a verebek, vagy hogy ekkor jönnek vissza a vándorló vadgalambok.

- KM -


[related-post post_id="3724929"]

[related-post post_id="3376069"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában