Helyi közélet

2018.03.24. 11:47

A víz, természetesen

Nyíregyháza - Megyénk vízszolgáltatója tavaly is szilárdan helytállt a vártán.

Nyíregyháza - Megyénk vízszolgáltatója tavaly is szilárdan helytállt a vártán.

A március 22-ei víz világnapja kapcsán a vízre irányuló figyelem arra is jó, hogy a szolgáltatók – akiknek a tiszta ivóvizet és a gondos szennyvízkezelést köszönhetjük – mérleget vonjanak. Ezt tette pénteken a 86 településen, összesen 343 ezer embernek szolgáltató NYÍRSÉGVÍZ Zrt. menedzsmentje is, elsősorban arról biztosítva a felhasználókat, hogy a jövőben is igyekeznek rászolgálni az elmúlt két évben mért 100 százalékos bizalmi indexre.

Közel 15 millió köbméter ivóvizet értékesítünk, és 13 millió köbméternél is több szennyvizet kezel társaságunk." Szabó Istvánné

Elképesztően sok ivóvíz

A jelentős bővülésen átment társaság eredményeiről a 630 dolgozót foglalkoztató cég vezérigazgatója, Szabó Istvánné osztott meg néhány lényeges adatot. Mára elképesztő mennyiségű, közel 15 millió köbméter ivóvizet értékesítenek, 13 millió köbméternél is több szennyvizet kezelnek, s mindezt egy szerény, 8 milliárdos árbevétel mellett, amelyből közel egy milliárdot minden évben közmű pótlásra és felújításra igyekeznek fordítani.

Galambos Sándor műszaki vezérigazgató-helyettes arról beszélt, hogyan lehet különféle fejlesztésekkel fenntartani a szolgáltatás biztonságát. A cég már 1996-ban áttért az üzemirányítás automatizálásra, a mai modern térinformatikai rendszere pedig lenyűgöző. Az utóbbi minden olyan információt tartalmaz, amire szükség van egy hibaelhárításhoz. Megnyugtató volt látni a meglévő járműparkot, a legszükségesebb havária-eszközöket, vagy például egy szivattyúraktár felszereltségi szintjét. Merthogy ezeknek is köszönhető, hogy 2017-ben nagyobb, 3 órát meghaladó haváriahelyzet nem volt, s az ügyfelek is elégedettek.

Ma már 9 ügyfélszolgálati iroda és 5 fiókiroda áll a fogyasztók rendelkezésére – sorolta Könnyű Zsolt gazdasági vezérigazgató-helyettes –, s a közel egymillió kiállított számla 80 százalékát ki is egyenlítik a fogyasztók. Sajnos 147 ezer behajtást az elmúlt évben is eszközölni kellett, de az önkormányzatokkal és a RÉS-alapítvánnyal összefogva százakat igyekeznek támogatáshoz juttatni.

A fejlesztés folytatódik

Zárásképpen a két fő közműágazat vezetője kapott szót. Sulyok Béla, a vízellátási ágazat műszaki vezetője nem csupán abból a 210 mélyfúrású kútból mutatta be egynek a szerkezeti rajzát, amelyek az ivóvizünket adják. A Nyíregyháza nyugati elkerülő út továbbépítése, vagy az új Eismann-terület kialakítása adta munkák mellett új vízminőség-javító beruházásokról is beszámolt, aminek több Felső-Tisza-vidékhez közeli település örülhet.

Ugyanígy szó esett több előkészítés alatt álló szennyvízberuházásról, s kiderült, hogy 10 utca még Nyíregyházán is szennyvízfejlesztésre vár. Mészáros József, a csatornázási ágazat vezetője bemutatta azt is, hogyan lehet a 2014 óta közel megduplázódott szolgáltatási terület 2800 kilométeres csatornahálózatát megfelelően működtetni.

- MJ -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában