Helyi közélet

2018.03.02. 07:48

Fantomdiákok után vettek fel pénzt az alapítványi iskolák - Bűnszervezet állt a háttérben

Nyíregyháza – Nyír­egyházi alapítványi iskolákat hozott létre és jogosulatlanul vett fel állami normatív támogatást az a bűnszervezet, amelyre a napokban csapott le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal – közölte Simon Béla.

Nyíregyháza – Nyír­egyházi alapítványi iskolákat hozott létre és jogosulatlanul vett fel állami normatív támogatást az a bűnszervezet, amelyre a napokban csapott le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal – közölte Simon Béla. A NAV észak-alföldi bűnügyi igazgatóságának sajtóreferense elmondta: az iskolákban több megyei településről – későbbi nyeremények ígéretével – „fantomnebulókat” toboroztak, a jogtalan elszámoláshoz hamis dokumentumokat készítettek. A megszerzett vagyonból többek között nagyobb értékű gépjárműveket vásároltak; a nyomokat szlovák, valamint Seychelle-szigeteken bejegyzett offshore cégekkel próbálták eltüntetni.

A bűnbanda három tagját, M. I.-t és 2 társát előzetes letartóztatásba helyezte a Nyíregyházi Járásbíróság.

– Bűnszervezet irányította a háttérből azokat a nyíregyházi alapítványi iskolákat, amelyek jogosulatlanul vettek igénybe normatív támogatást nem létező diákok után – tájékoztatta lapunkat Simon Béla őrnagy, a NAV észak-alföldi bűnügyi igazgatóság sajtóreferense.

– A bűnszervezet alapítványi intézményeket hozott létre azért, hogy jogtalan támogatáshoz jusson. Az alapítványok fenntartásában működő iskolákban olyan diákok után is igényeltek állami támogatást, akik valójában nem vettek részt az oktatásban. Több megyei településről is sikerült „fantomnebulókat” toborozni későbbi nyeremények ígéretével.

Lőszert is találtak

A normatívák jogtalan elszámolásához hamis dokumentumokat készítettek, így csapták be a folyósító szervet. A bűnös úton megszerzett vagyonból többek között nagyobb értékű gépjárműveket vásároltak, a nyomokat szlovák, valamint Seychelle-szigeteken bejegyzett offshore cégekkel próbálták eltüntetni.

A razzia napján húsz pénzügyi nyomozó, illetve pénzügyőr több helyszínen tartott házkutatást. A nyomozók Magyarországon egyedinek számító luxus sportkocsi mellett ingatlant, nagyobb értékű traktorokat és egymillió forint készpénzt foglaltak le. A költségvetésnek okozott mintegy nyolcvanmillió forintos kár teljes mértékben megtérült.

– A legfőbb haszonhúzó ingatlanán tartott házkutatáskor a nyomozók 150, engedély nélkül tartott, 22-es kaliberű kispuska-lőszert is találtak. Lőszerrel visszaélés bűncselekmény miatt a rendőrség nyomoz. Jelentős vagyoni hátrányt okozva, bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás miatt a társaság vezetőire akár tizenhat év szabadságvesztés is várhat – fogalmazott az őrnagy a sajtóközleményben.

Fiktív bejegyzések

– A bűnbanda három tagját, M. I.-t és 2 társát előzetes letartóztatásba helyezte a Nyíregyházi Járásbíróság jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen és bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmény miatt indult eljárásban – közölte dr. Toma Attila. – M. I. és H. M. megállapodtak abban, hogy az M. I. irányította alapítvány fenntartásában álló iskola részére jogosulatlanul tesznek szert állami támogatásra, s benyújtják az igényt olyan diákokra is, akik ténylegesen nem vesznek részt az oktatásban. A jogosulatlan támogatási összegek elvonásának módját M. I. irányította és H. M.-mel a látszólagos tanulói létszámot minél nagyobbra próbálták duzzasztani a lehető legnagyobb támogatási összeg megszerzése érdekében.

Sz. D. feladata az volt, hogy rábírjon a jelentkezésre olyan diákokat, akik valójában nem kívántak részt venni az órákon. Több település lakosságát felkereste, s a beiratkozáshoz szükséges személyi adatok megszerzése érdekében nyeremények ígéretével kecsegtette őket, és egy fénymásoló gépet hordozott magával az autójában.

Az adatok kezelését, az osztálynaplók kitöltését és pénzügyi irányítását H. M. felügyelte, melynek során a támogatás elszámolásának alapját képező dokumentumokat fiktív bejegyzésekkel látták el.

– A bíróság szerint tartani lehet attól, hogy a gyanúsítottak szabadlábra helyezésük esetén az okiratok elrejtésével megnehezítenék az eljárás lefolytatását – tette hozzá a Nyíregyházi Törvényszék sajtó­szóvivője.

KM

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában