Helyi közélet

2018.03.24. 12:29

Vendégváró ötletek egy csokorban

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Hatvan recept, hatvan ínycsiklandó fotó friss magazinunkban.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Hatvan recept, hatvan ínycsiklandó fotó friss magazinunkban.

Hányszor, de hányszor teszik fel a kérdést a háziasszonyok: mit is kellene főzni? A dilemma az ünnepek táján még inkább terítékre kerül, hiszen legyen szó karácsonyról vagy húsvétról, általában több családtagról kell gondoskodni, és több napra kell előregondolkodni, ráadásul vannak olyan ételek, amelyeket szinte kötelező elkészíteni. És ha még azt is hozzávesszük, hogy az ilyen alkalmakra sokan tájjellegű ételeket készítenek, beláthatjuk, hogy az ünnepi készülődés komoly fejtörést okoz.

Feladta nekünk a leckét

Ebben segítenek lapunk immár hat éve készülő magazinjai, amelyek olvasóink legjobb receptjeit tartalmazzák, és amelyek Hajdu-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye legjobb ételeit kínálják tálcán. A napokban elkészült és megjelent a húsvéti magazinunk, benne hatvan ünnepi előétel, leves, főtétel és desszert – az ínycsiklandó fotókkal illusztrált kiadvány megkönnyíti a háziasszonyok dolgát, és húsvéti meglepetésnek is kiváló.

Felhívásunkra minden eddiginél több recept érkezett, az ételleírások közül Krivács András, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke, a baktalórántházi Fenyves Szálloda és Konferencia Központ tulajdonosa választotta ki a legjobbakat. Megfőzték és megsütötték az ételeket, amelyeket kollégánk, Janics Attila kapott lencsevégre. Ezúttal is kiválasztottuk a legjobbak közül a legjobbat, a választás pedig a szatmárcsekei Molnár Eszter húsvéti pecsenyéjére esett. A fiatal hölgy a mennyiségben is jeleskedett: több mint száz (!) recepttel lepett meg bennünket, feladva ezzel a leckét a válogatóknak.

Eszter szakács, a fehérgyarmati Móricz Zsigmond Szakképző iskolában tanult, majd a szatmárcsekei fogadóban volt gyakorlaton és bár most nem a szakmájában dolgozik, bízik benne, hogy lesz alkalma arra, hogy megmutathassa szakácstehetségét.

Kötött-tészta leves és derelye

– Kicsi koromtól vonz a konyha – mesélte lapunknak. – Sokat sürögtem-forogtam édesanyám mellett és ellestem tőle a praktikákat, de a receptgyűjtés is tőle ered. Ő, sőt, már annak idején a nagymamám is gyűjtötte a recepteket, amit én továbbvittem, és ma már annyi van, hogy csak egy nagy zsákban fér el. Egy ideje elkezdtem különválogatni őket téma és ünnep szerint, és ha van időm, előveszem, olvasgatom őket, és amelyik valami miatt megtetszik, azt elkészítem. Nincs kedvencem, mindent szívesen megcsinálok. Otthon gyakran vannak főzelékek, és hetente legalább egyszer töltött káposzta is – bár a környékünkön sokan málékásával készítik, nálunk az édes káposztával, rizzsel, paradicsomosan készített változat a kedvenc. Gyakran kerül az asztalra kötött tészta leves és szilvalekváros derelye is – ezekből egyszerre több adagot is elkészítek és lefagyasztom – mondja Eszter, akinek abból a szempontból könnyű dolga van, hogy a kertjükben minden zöldség megterem, így csak saját alapanyagokat használ.

Természetesen már készül a húsvétra, nagyjából azt is tudja, hogy mi lesz az ünnepi menü. – Sárga túrót biztosan csinálok – nálunk enélkül nem képzelhető el a húsvét –, de lesz házi főtt sonka tormával, készítek dagadót és tésztasalátát is.

- SZA -


A győztes recept

Húsvéti pecsenye sajtos padlizsánnal

Hozzávalók: 70 dkg sertéspecsenye, 12–16 szelet füstölt sonka, olaj, őrölt bors, só. A padlizsánhoz: 1-2 padlizsán, 15 dkg reszelt füstölt sajt, só, 1 dl tejszín, 2 dl tej, bazsalikom, olaj, őrölt bors, 1-2 ek liszt.

Elkészítés: A húsból 5-6 dkg-os darabokat vágunk, fűszerezzük sóval, borssal, majd begöngyöljük a füstölt sonkaszeletekbe és kevés olajban átsütjük. A padlizsánt vékony szeletekre vágjuk, megsütjük olajban mindkét oldalukat és sózzuk, borsozzuk, megszórjuk bazsalikommal. Minden szelet padlizsánra reszelt sajtot teszünk, majd egymásra rétegezzük, hogy forrón összeolvadjanak a szeletek. A maradék sajtból a tejszínnel, a tejjel, sóval, borssal, bazsalikommal és egy gondolatnyi liszttel mártást főzünk. Tálaláskor ezzel meglocsolva kínáljuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában