Helyi közélet

2018.04.26. 15:26

Egészségvárat építenek

Nyíregyháza - Soha nem késő tudatosabban élni, és felhagyni rossz szokásainkkal.

Nyíregyháza - Soha nem késő tudatosabban élni, és felhagyni rossz szokásainkkal.

– Az egészségtudatosságra nevelés és szemléletformálás nem megy egyik napról a másikra. Apró lépésekkel és kitartó munkával érhető el eredmény – mondta el lapunknak Ágoston Ildikó, a Nyírszőlős Közművelődési Színtér vezetője a Nyírszőlősben tartott egészségnapon. Az ilyen rendezvények mögött a szándék a legfontosabb, ugyanis számos felmérés alátámasztja, hogy a magyar lakosság egészségügyi állapotán, életmódján van mit javítani és változtatni. Ez kihívás és egyben inspiráció arra, hogy az egészségfejlesztéssel foglalkozó szakemberek – védőnők, pedagógusok – a lehető legtöbb fórumon megragadják a lehetőséget az egészségnevelésre.

„Az vagy, amit megeszel”

A szőlőskerti egészségvár éléskamrájában zöldségekből, gyümölcsökből készített turmixokból, laktató salátákból válogattak és ezeket kínálták. A gyerekek körében egyre súlyosabb méreteket ölt az elhízás, a magas vérnyomás és a cukorbetegség. Az iskolai védőnők, a dietetikusok ádáz küzdelmet folytatnak a fiatalok egészséges táplálkozásáért.

– Az étkezési szokások átalakításának elsődleges terepe a család konyhájában van – mondta Lőrincz Andrea dietetikus, aki kiemelte: az egészségtudatos szemlélet kevés, ha nem társul hozzá egészségtudatos cselekvés! Nagyon is tisztában vannak azzal, hogy sok cukrot, kevés rostot és elenyésző hasznos fehérjéket (halat, magvakat, sovány tejterméket) fogyasztanak, de az emberek többsége nem jut el addig, hogy változtasson.

– Ismerek olyan gyereket, aki egész héten egy-két alkalommal iszik vizet, a folyadékfogyasztása üdítőkből, energiaitalokból áll – említette a megdöbbentő példát Sorosinszki Katalin dietetikus, aki elmondta: a szülők megpróbálják korlátozni, de a fiatalok oda vannak a gyorséttermi ételekért, amelyek nagy mennyiségű transzzsírt, sót és felesleges kalóriát tartalmaznak. Az, hogy mi kerül otthon az étlapra, az elsősorban a családi hagyományoktól függ, nem kell ragaszkodni a bevált receptekhez, ízekhez, legyen kevesebb a só. Együnk több nyers zöldséget, és korszerűbb konyhatechnológiákkal egészségesebb ételeket készíthetünk.

A dietetikusok elmondták: például osztályfőnöki órákon szívesen megtanítanák a diákokat arra, milyen alapanyagokból főzzenek, az étkezések során figyeljenek oda az energiamérlegre! Mit jelent ez?

– Mennyi kalóriát fogyasztanak egy nap, nassolgatnak-e, és ehhez mérten mennyit mozognak? – a szakemberek emellett kiemelték azt is, hogy kis adagokban mindent lehet enni, a kedvenc finomságainkat sem muszáj tiltólistára tenni.

Időzítés, kockázatfelismerés

– A szűrővizsgálatok terén mindig valami újdonsággal állunk elő – vezetett végig a standok között a rendezvény háziasszonya. S valóban, a jól ismert vérnyomás, vércukor és testzsír százalék vizsgálaton kívül egy világújdonsággal is szűrtek. A mobil EKG magyar fejlesztés, úgy néz ki, mint egy kisebbfajta tablet, a páciens ráteszi a kezét, és egy perc alatt megméri a szívritmust! – A hagyományos vizsgálatnál félmeztelenre kell vetkőzni, elektródákat csíptetnek a végtagokra, a mobil verziónál erre nincs szükség, ez mindössze egy sávon mér – sorolta a gép előnyeit Gyimesi Emese, és hozzátette: mint ahogyan a magas vérnyomásban szenvedőknél a házipatika kelléke a vérnyomásmérő, a sztrókos rizikócsoportnál ez az eszköz akár életet is menthet, és a hirtelen szívleállás veszélyét is jelzi. Hasznos lehetne a háztartásokban, nem vitatott, de nem olcsó – mondta el a szakember, aki szerint az idősebb korosztály számára biztonságot nyújtanak az állapotuk ellenőrzésére szolgáló eszközök.

– A szűrővizsgálatok időben jelzik a betegségeket; 34 éves vagyok, eljárok a szűrésekre, sportolok, odafigyelek magamra, ez kötelességem négy gyerekes anyukaként – mondta Rézművesné Asztalos Anita, aki semmi pénzért nem hagyta volna ki a felsős lányok gyümölcspüréit; „vitaminmániás”, a kis poharakba mért finomságokban garantáltan nem volt hozzáadott cukor, és semmilyen adalékanyag.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában