Helyi közélet

2018.04.18. 13:48

Generációkat köt össze az ének

Nyíregyháza - Gyakran érkeznek külföldi zenetanárok, hogy tanulmányozzák a Kodály-módszert.

Nyíregyháza - Gyakran érkeznek külföldi zenetanárok, hogy tanulmányozzák a Kodály-módszert.

Hatvan évvel ezelőtt kezdődött meg az emelt szintű ének-zene oktatás a nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskolában. Az oktatás magas színvonalát jelzi, hogy az intézmény sikerei az országhatárokon is túlnyúlnak. Énekkarai hazai és nemzetközi kórusversenyeken számtalan alkalommal értek el I. helyezést. Mindezek alapján nem lehet csodálkozni azon, hogy gyakran érkeznek az oktatási intézménybe hospitálni külföldi zenetanárok, hogy tanulmányozzák a Kodály-módszert.

A hat évtizedes jubileum ünnepléseként az iskolában Generációk a Kodályban címmel rendeztek hangversenyt az elmúlt pénteken. A koncerten az iskola énekkarai, jelenlegi és volt diákjai is színpadra léptek. Mint Baloghné Németh Szilvia, a Kodály Zoltán Általános Iskola vezetője köszöntőjében megfogalmazta, hatvan év akár arra is elég, hogy egy csecsemőből nagymama legyen, arra pedig még inkább, hogy generációkat neveljenek fel a Kodály-módszer segítségével.

Átörökíteni az értékeket

– Szerencsénk van, mert nálunk nagyon sok jeles alkalom van. Most a hatvanadik születésnap természetesen kimagaslik ezeknek a sorozatából – mondta el kérdésünkre az intézmény igazgatója, majd hozzátette: az iskola más jubileumokat is ünnepelt ezekben a napokban, hiszen a Magyar Kodály Társaság negyven, a nyíregyházi Cantemus Vegyeskar pedig húsz éve alakult meg.

– Csak ebben a tanévben hatvanhárom olyan szülőnk van, aki egykoron maga is kodályos volt, és akkor még nem szóltam az elmúlt évekről, évtizedekről – mesélte Baloghné Németh Szilvia az iskolához köthető, és a hangverseny címét is adó generációkról. – Akár egy kilencedik évfolyamot is meghirdethetnénk két osztállyal, szülői tagozat néven. Tehát a generációkat próbáljuk összefogni, és természetesen ezen az úton szeretnénk még tovább haladni, és átörökíteni mindazt az értéket, ami az elmúlt évtizedekben itt felhalmozódott.

- Nánási Anita -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában