Helyi közélet

2018.04.12. 16:57

Helyreáll az erdei ökoszisztéma

Nyíregyháza - A természetbarátok számára minden évben ünnep, amikor kinyílnak a csillagvirágok.

Nyíregyháza - A természetbarátok számára minden évben ünnep, amikor kinyílnak a csillagvirágok.

Tizenöt éve még egyetlen ember is könnyűszerrel megszámolhatta a ligeti csillagvirágokat Nyíregyháza parkerdejében, a védett növény ugyanis veszélybe került egy tarvágás miatt. Az évről évre ismétlődő felmérések arra engednek következtetni, hogy az állomány kiheverte a megrázkódtatást: egyre több önkéntesre van szükség a csillagvirág-számláláshoz, ami mára a környékbeli ­természetbarátok hagyo­mányos tavaszköszöntő rendezvényévé nőtte ki magát.

Ugyancsak hagyomány, hogy a résztvevők összeszedik az útjukba eső szemetet, s a szervezők jóvoltából megismerkedhetnek az erdő ­további, már nyíló vadvirágaival, az első pillangókkal is – nem volt ez másképp az idén sem.

Sarkvidéki hideg

– A 2003 óta vizsgált mintaterületen az akkor mindössze 220 tövet számláló állomány 2017-re 13 ezerre növekedett. Ebben az időszakban egy jelentős visszaesés volt, mégpedig 2013-ban, amikor március közepén sarkvidéki hideg szakította meg a növények kifejlődését. Szerencsére a következő évben újra gyors növekedésnek indult a populáció – tekintett vissza az előzményekre dr. Szigetvári Csaba, s annak ellenére is optimistán szervezte-irányította az önkéntesek csatárláncát, hogy a tavaszt és a virágzást az idén ismét ­félbeszakította a hideg betörése.

Az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület elnöke az összesítés után sem bánkódott.

– A 11 ezres eredmény visszaesés a tavalyihoz képest, ugyanakkor ez a második legmagasabb érték a felmérések kezdete óta. A visszaesésben az is közrejátszhat, hogy a többszöri havazás miatt „szétcsúszott” a virágzás, egyaránt találtunk bimbós és elvirágzott töveket is – tájékoztatta lapunkat Szigetvári Csaba, aki szerint bár helyreáll az erdei ökoszisztéma, mégis féltetünk kell a védett ritkaságot, akárcsak a többi virágot.

Ne tépjük le!

– Évről évre tapasztaljuk, hogy tavasszal lelkiismeretlen virágszedők garázdálkodnak. Mindenkit arra kérünk, hogy még véletlenül se tépjenek le semmilyen virágot az erdőben, és zugárusoktól se vásároljanak ismeretlen eredetűt – tette hozzá a szakember.

Magját hangyák terjesztik

A ligeti csillagvirág a jácintfélék családjába tartozó évelő, hagymás növényfaj. Csupán egy–két hétig virágzik március–áprilisban, beporzását főként a korán ébredő vadméhek és pillangók végzik, magjainak terjesztésében a hangyák vállalnak szerepet.

A Nyírség egy igen ritka, védett növényfaja, termőhelyei megyénkben kizárólag az olyan ősi eredetű tölgyerdők, mint a Sóstói-erdő.

HP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában