Helyi közélet

2018.04.18. 17:27

Terítéken Nyírbátor múltja

Nyírbátor - Negyvenöt esztendeje kapott másodízben városi rangot Nyírbátor.

Nyírbátor - Negyvenöt esztendeje kapott másodízben városi rangot Nyírbátor.

A jeles évforduló alkalmából ünnepségsorozatba kezd a városvezetés. Mint azt Máté Antal, Nyírbátor polgármestere elmondta: 1973. április végén kapta meg a település másodjára a városi rangot, erre szeretnének méltó módon emlékezni.

– Az ünnepségsorozat a városi közgyűlés rendhagyó ülésével kezdődik. Ide meghívjuk a díszpolgárainkat, a város jelenlegi prominens személyiségeit, a régi városvezetőket, a testvérvárosaink elöljáróit, illetve azon városok első embereit, akik hozzánk hasonlóan szintén 1973-ban kapták meg a városi rangot. Nem mellesleg a helyi televízió élőben közvetíti az ülést, ilyenre eddig nem volt példa, ezzel is szeretnénk megadni az esemény rangját. Ez az ülés adná meg a várossá válás 45 éves évfordulójának az alaphangulatát – fogalmazott lapunknak Máté Antal, majd hozzátette: az elmúlt több mint négy évtizedben új szociális intézmények jöttek létre a városban, rengeteg új kulturális eseményt tudtak megszervezni, ezen pillanatokról természetesen fényképek is készültek.

– A Nyírbátori Kulturális Központban nyílik egy kiállítás, ahol bemutatjuk azokat a fotókat, melyek átölelik a település elmúlt évtizedeit. Azt szeretnénk, hogy aki akarja, megnézhesse magát – mondta Máté Antal, és hozzátette: bárki megtekintheti, milyen volt évekkel ezelőtt egy zenei nap, egy szárnyas sárkány rendezvény, vagy azt, hogy nézett ki az azóta felújított egészségügyi szakrendelő. – A kulturális központban kiállított digitalizált fotókon bárki megnézheti, hogyan nézett ki a város 45 évvel ezelőtt – nyomatékosított Máté Antal.

Fejlődő és élhető település

– A cél és az üzenet az: Nyírbátor egy fejlődő és élhető város, ezt, illetve az ehhez kapcsolódó lokálpatriotizmust szeretnénk erősíteni. Az egész valamilyen szinten triviálisnak tűnik, de mégsem az: sajnos sokszor azt tapasztaljuk, hogy azok közül, akik itt laknak, sokan nem voltak még a fürdőnkben vagy a várkastélyunkban. Városi rendezvényeink nem csak a helyieknek szólnak, hanem azoknak is, akik Nyírbátorból származtak el, és akár csak egy hosszú hétvégére szeretnének hozzánk visszatérni – tette hozzá Máté Antal.

– Történelmi település vagyunk, ám ez a maiaknak nem biztos, hogy sokat jelent, hisz a mai generáció azt látja: ezzel párhuzamosan kezdünk ipari centrummá is válni. Úgy vélem, egyszerre lehet egy város modern úgy, hogy közben megőrzi a hagyományait, mint a történelmében, mind a rendezvényeiben. Korszerű kulturális központtal ­büszkélkedhetünk, ám emellett vannak olyan műemlékeink, melyek fél évezredes múltra tekintenek vissza. Kettős a feladat: meg kell értenünk a mai kor üzenetét, így kellenek a közterek és játszóterek, de arra is van igény, hogy a nyírbátoriak sétálhassanak egy műemléki templom körül – fogalmazott Máté Antal.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában