Helyi közélet

2018.04.27. 07:56

Tragédiához vezethet az emberi mulasztás

Nyíregyháza - A munkahelyi balesetek jelentős része szabályszegés vagy figyelmetlenség miatt következik be.

Nyíregyháza - A munkahelyi balesetek jelentős része szabályszegés vagy figyelmetlenség miatt következik be.

Egy gombatermesztő telephelyen a csurgalékvíz aknában lévő szivattyút kellett kicserélnie egy villanyszerelőnek, akinek sejtelme sem volt arról, hogy odalent mérgező gázokkal „találkozhat”. Miután lemászott az aknába, a felgyülemlett gázoktól rosszul lett, a mentésére siető két társa szintén. Egyiküknek sem volt légzésvédő eszköze, mindhárman meghaltak.

Munkáltatója utasítására egy karbantartónak hétről hétre egy hígtrágya kezelő aknában kellett duguláselhárítást, ellenőrzést, karbantartást végeznie. A belélegzett gázok miatt olyan mértékű tüdőkárosodást szenvedett, amely rövid időn belül a halálához vezetett.

Leszakította a karját

Egy traktorost bálázási munkával bízott meg a növénytermesztési ágazat vezetője. Amikor a férfi felmászott az üzemben lévő, gumihevederes, hengeres bálázó gépre, a felső gumiszalag vezető tengelye felcsavarta és leszakította jobb karját.

Több méter magas árpa termény alatt találták meg eltűnt munkatársuk holttestét a kitárolást végző dolgozók egy szárítótelepen. Egy másik (bal)esetben, tisztázatlan körülmények között, a forgó kapasor és az erőgép közé került egy munkás, aki a forgó kapasorra felcsavarodva szörnyet halt.

Szemléletváltozás szükséges

Csütörtökön, a megyei iparkamara épületében rendezett nyílt napon dr. Szabó Erika ezeknek a tragédiáknak a felsorakoztatásával a munkavédelmi szabályok ismeretének és betartásának fontosságára hívta fel a hallgatóság figyelmét. A megyei kormányhivatal Nyíregyházi Járási Hivatal Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztály Munkavédelmi és Munkaügyi Ellenőrzési Osztály vezetője előadásában rámutatott: a munkavállalók és a munkaadók egyaránt sokat tehetnek a mezőgazdasági munkabalesetek elkerülése érdekében, a sikeres prevenció kulcsa a szemléletváltozás, a felelősség- és biztonságtudatosabb magatartás.

Elhangzott: a balesetek elsődleges oka (62%) a figyelmetlenség, minden tizedik eset a fegyelmezetlen magatartással magyarázható. A fiatalabbak esetében jelentős szerepet játszik a gyakorlatlanság, a tapasztalat, a szaktudás hiánya, elvétve kábítószeres befolyásoltság is előfordul. Az idősebb munkavállalók olykor alkohol vagy gyógyszerek hatása alatt állnak, illetve egészségügyi gondokkal küzdenek.

A statisztikák alapján a halálos mezőgazdasági balesetek 38 százaléka fegyelmezetlenség, szabályszegés, 24 százaléka pedig figyelmetlenség következménye. Az esetek több mint fele 1-9 főt foglalkoztató munkáltatóknál történik, az áldozatok mezőgazdasági erőgépkezelők, állatgondozók, segéd- vagy idénymunkások. A nagyobb cégeknél, vállalkozásoknál nem vagy csak elvétve fordul elő tragédia. Voltak, akik építési, bontási munkálatok alatt, aknafedelek vagy védőkorlátok hiánya miatt, mások szabálytalanul bekötött, sérült szigetelésű gépek használatakor, fertőző betegségek, veszélyes gázok, szerek, avagy a fadöntésre vonatkozó speciális munkavédelmi szabályok megszegése miatt szenvedtek balesetet.

Nemzetközi figyelem

A munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak közelgő emléknapjára tekintettel a nyílt napon Kocsis Sándor főosztályvezető és dr. Szabó Erika osztályvezető gyertyát gyújtottak az érintettekre emlékezve, majd egyperces néma felállással emlékeztek a résztvevők. Ilyen emléknapot először 1984. április 28-án a Kanadai Közalkalmazottak Szakszervezete tartott, Magyarország 2012-ben csatlakozott e nemzetközi megemlékezéshez, amelynek célja, hogy felhívja a nyilvánosság és a dolgozók figyelmét a munkabiztonság, a munkahelyi balesetek megelőzésének fontosságára.

PI, TG


Különleges képesítéssel rendelkeznek

– A munkabiztonság és kollégáink egészsége az első – nyomatékosított Siket Lóránt. A megyeszékhelyen működő LEGO üzem kommunikációs vezetője kiemelte: alapvető, hogy a dolgozóik ugyanolyan egészségügyi állapotban térhessenek haza a családjukhoz, ahogyan eljöttek otthonról.

– Nálunk nincsenek olyan kereszteződések, ahol a gépjárművek a gyalogosokkal találkoznának, illetve a gyáron belül is elhatároljuk a gépek és a dolgozók útvonalát. Természetesen nálunk is vannak kiemelten veszélyes munkakörök, mint amilyen a targoncások, raktárosok vagy a harminchét méter magas automata raktárunkat karbantartó kollégáké. Utóbbiak kivétel nélkül különleges képesítéssel rendelkeznek – fogalmazott lapunknak Siket Lóránt.

– Minden dolgozót arra kérünk, hogy járjon nyitott szemmel, jelentse, ha veszélyes helyzetet észlel – említette a LEGO nyíregyházi gyáregységének kommunikációs vezetője, aki szerint a termelésben olykor nem csak a figyelmetlenség, hanem a nem megfelelő testtartás, mozgás is vezethet sérüléshez.

– Éppen ezért egy szakember ad ergonómiai tanácsokat a dolgozóinknak. Az ergonómia nem csak a termelésben, hanem az irodában is lényeges. Az ülőmunka negatív hatásait szeretnénk azzal kiküszöbölni, hogy nálunk minden íróasztal „motoros”, azaz egy gombnyomással felemelhető és álló munkahellyé alakítható – zárta Siket Lóránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában