Helyi közélet

2018.05.25. 11:23

Környezet és egészség

Mátészalka - Nemzetközi diáktalálkozót rendeztek a Mátészalkai Esze Tamás Gimnáziumban.

Mátészalka - Nemzetközi diáktalálkozót rendeztek a Mátészalkai Esze Tamás Gimnáziumban.

Csak tiszta ivóvíz, levegő, talaj, növényzet teremtheti meg számunkra ez egészséges életmódhoz való jogot.

Erre már középiskolás korban ráirányítják a figyelmet a pedagógusok, hogy a diákok tudatos felnőttként óvják erdeink, folyóink tisztaságát, emeljék fel szavukat a környezetszennyezés bármilyen formája ellen.

Eredmények, tapasztalatok

Ezt a nemes célt az Erasmus program keretében öt ország együttműködésével a mátészalkai Esze Tamás Gimnázium koordinálja. Dr. Pálffyné Nagy Éva igazgatóhelyettes, a program vezetője kiemelte:

– A közel 5 éves tartam elegendő időt ad arra, hogy a magyar, a szlovák, a német, a lengyel és az olasz diákok elméletben és gyakorlatban is megismerjék a tudatosan megtisztított és folyamatosan óvott környezet egészséges életmódunkban tükröződő hatását. A projekttel kapcsolatban a napokban érkeztek hozzánk a felvidéki Homonnáról, a németországi Nürnbergből, a lengyelországi Wisláról és az olaszországi Cosenzából középiskolások és pedagógusok, hogy megbeszéljék az eddigi eredményeket és tapasztalatokat. Az angol nyelven folyó diskurzust irányította, valamint a résztvevő országok, városok, intézmények kiválasztását, tevékenységük összehangolását dr. Lőrinczné Varga Erzsébet angolnyelv-tanár vállalta magára.

A környezet és egészség elnevezésű programot pályázati pénzből tudják megvalósítani. Az 5 ország diákjai prezentációt készítettek egy általuk választott témából. A nürnbergiek a repülőgépzaj egészségkárosító hatásáról és a közelükben lévő vizekben a halpusztulásról állítottak össze nívós anyagot. A szlovákok a Sirava környéki vegyi üzemek víz- és levegőszennyezéséről számoltak be. Az olaszok a közlekedés keltette zaj hosszú távú hátrányáról adták közre dolgozatukat. A lengyelek a felelőtlen erdőirtás következményeit taglalták. A magyarok a talajt állították középpontba: az antibiotikumok, a vegyszerek nyomait még a tisztított vízben is ki lehet mutatni.

- Tóth Kornélia -


Globálisan és lokálisan

A diákok kiállításon is bemutatják majd a készített anyagokat. A mintegy 5 éves program végén ajánlásokat fogalmaznak meg arról, hogy az egészséges környezet fontosságát a tananyagokban is jelenítsék meg. A „Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!” örök érvényű igazságát, a diákoknak a projektben való részvételét és munkáit bemutatják majd az Európai Unió képviselőinek is. A vendégek Mátészalka mellett megismerkedtek a a Nyíregyházi Egyetemmel és Tokajjal is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában