Helyi közélet

2018.05.06. 11:20

Nincs semmi hókuszpókusz

Nyíregyháza, Sóstógyógyfürdő - Vitéz József szerint csupán a szerencsén múlik, hogy ki mekkora halat fog.

Nyíregyháza, Sóstógyógyfürdő - Vitéz József szerint csupán a szerencsén múlik, hogy ki mekkora halat fog.

Az elmúlt szombaton rendezte meg a hagyományos évadnyitó háziversenyét a Nyíregyházi Városháza Horgász- és Szabadidő Egyesület Iglai János elnök szervezésében.

Csemegekukorica a csali

A Durbincs Kupa versenyt végül Vitéz József nyerte meg, aki három pontyot is fogott. Még tartott a megmérettetés, amikor a horgászatról faggattuk a nyugdíjas autószerelőt – s akkor még csak két ponty volt a szákban.

– Amikor elegem van a gépzajból, irány a vízpart, ahol csend van, nyugalom, ugyanakkor egy-egy kapásnál megnő az adrenalinszint is. A halakat egy 420-as Benzar Match bottal fogtam. Vékony, de igen rugalmas és erős ez a bot. Tavaly leptem meg magam a 65. születésnapom alkalmából. Nagyon szeretem, megbízható, már visszahozta az árát. A verseny 7 órakor kezdődött, az első pontyot 9 óra körül fogtam, a másodikat pedig úgy másfél óra múlva. Úszós készségre jött a kapás mindegyik alkalommal, a csali egy szem csemegekukorica volt. Az etetést csupán néhány ilyen csemegekukorica bedobása jelentette – magyarázta Vitéz József.

Egy tóban horgásznak

Iglai János egyesületi elnöknek korábban volt egy megjegyzése, hogy mindig Vitéz József fogja a legnagyobb halat. Van valami titok talán?

– Nincs semmiféle titok, nincs semmiféle hókuszpókusz, csupán a szerencsén múlik, hogy én mekkora halat fogok, hiszen mások is ugyanabban a vízben horgásznak. Az egyesületi tagok közül jóban vagyok Molnár Tiborral és István Józseffel, általában így hármasban szoktunk horgászni. Olykor ellátogatunk a tokaji Nádas-tóhoz vagy a vasmegyeri tóhoz.

– Egykoron – vagy húsz éven keresztül – a Tiszára jártam, a kedvenc helyeim közé tartozott a tiszalöki erőmű és a csobaji holtág. Ma már a kényelmes horgászok közé tartozom, nem utazgatom, tökéletes megfelelnek a Nyíregyháza környéki tavak. Ha megunom vagy rossz az időjárás, akkor hazamegyek.

Vajon mire kapnak éppen?

– A bojlis vizekre nem nagyon vágyom, jobban szeretem a kisebb méretű, de harcosabb halakat. Itt az is kihívás, hogy kitaláljam, vajon mire is kapnak éppen a halak. Az előbb például egy epres pop upra is volt kapásom – tette még hozzá befejezésül Vitéz József.

MML

Ezek is érdekelhetik