Helyi közélet

2018.05.12. 17:32

Semmi sem gyümölcsözőbb az összefogásnál

Aranyosapáti - A magyar vidék életrevalóságának, tettrekészségének szép példáját adja minden évben Aranyosapáti, azon belül is a Falvak Kultúrájáért Alapítvány.

Aranyosapáti - A magyar vidék életrevalóságának, tettrekészségének szép példáját adja minden évben Aranyosapáti, azon belül is a Falvak Kultúrájáért Alapítvány. A szervezet nem csupán rendezvények sokaságát szervezi a tiszaháti településen, de minden évben megrendezi A vidék napját is, a Magyar Világtalálkozó egyetlen vidéki eseményét. Immár ötödik alkalommal csatlakoztak – karöltve az Aranyosapáti Polgárőr Egyesülettel és a Böszörményi László alapítvánnyal – a nyolcadszor bemutatkozó világtalálkozóhoz, s ahogy Nick Ferenc kuratóriumi elnök, a kultúra lovagja elmondta, mindig olyan programmal tudnak kiállni, amely garantálja a hasznos és kellemes együttlétet, ráadásul a rendezvény és a település híre – az interneten és a Panoráma Világmagazin jóvoltából – a föld minden tájára eljuthat.

– A nap délelőttjén elsősorban a falvak jelenéről és jövőjéről, lehetőségeiről cseréltünk eszmét, s megmutatjuk, hogy ötlet, megvalósítás, akarat nélkül a pénz sem elegendő eszköz ahhoz, hogy fejlődni tudjunk – hangsúlyozta a rendezvény házigazdája. Az eszmecserén többen is szót kaptak: Kardos Béla, az Új-Dél-Walesi Magyar Szövetség elnöke többek között a múlt század végi Hangya-szövetkezet újra gondolásra érdemes értékeiről beszélt. Dr. Dubka György, a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet igazgatója, az MTA köztestületi tagja pedig a kárpátaljai falvak nem túl szívmelengető helyzetéről rajzolt drámai képet.

Az értékmegőrzést fontosságát hangsúlyozva a szervezők különféle tájegységek keresztszemeseivel varázsolták szebbé Aranyossziget közösségi épületének teraszát, délután pedig – már az értékteremtés jegyében, a zászlószentelés és 24 polgárőr felavatása mellett, és a közös nótázás előtt – kiosztották a Felső Tisza Völgye Minőségi Védjegyet. A nap kitüntetettjei lettek Sántha Miklós és felesége, akik közösségépítő, népművelői tevékenységük érdemeiért vehették át a védjegyet, illetve, elismerték öt kárpátaljai település munkáját – középpontjukban Péterfalvával – a Rákóczi-kultusz fenntartásáért. Harmadikként a II. Rákóczi Ferenc Polgári Társulás vehette át a díjat Borsiból, Rákóczi szülőfalujából, akik egy kultúrcsoportot is elhoztak az ünnepre.

A vidék napjának vendégeit dr. Tilki Attila, a térség országgyűlési képviselője, valamint Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke i köszöntötte. Az utóbbi a 90 milliárd forintos forrásigényű terület- és településfejlesztési program nyújtotta pályázati lehetőségekről beszélt, s elmondta, hogy már a kifizetés 65 százalékánál tartanak, hozzátéve, hogy a pénzből önkormányzatokat, civil- és egyházi szervezeteket tudnak támogatni. – Nemrég egy európai uniós pályázati programot nyertünk, a beregszászi Jánosiban a közeljövőben felépítünk belőle egy szilárdhulladék lerakót. Közel 50 helyszínen, több mint 30 konzorciumi partnerrel közösen pedig különféle turisztikai fejlesztésekbe fogunk, amire 5 milliárd forint fordítható – adott ízelítőt az eredményekről az elnök. Mindemellett szólt a magyar-szlovák és a magyar román programokról, a munkahelyteremtés lehetőségeiről, a megye 8 százalékot alig meghaladó munkanélküliségi helyzetéről, ami igen kedvező tendenciát is mutat, valamint a közmunkaprogramban rejlő lehetőségekről. Elmondta, hogy a közmunkaprogram forráskeretének a csökkenése nem költségvetési hiányból fakad, hanem abból, hogy egyre többen találnak vissza a munka világába.

Az esemény elmaradhatatlan vendégeivel, Székely Lászlónéval és Koleszár Andrásnéval is szót válhattunk, az ikertestvérek nyolc éve aktív résztvevői a 94 országban jelen lévő, 240 klubot működtető Panoráma Világklub munkájának, úgy is, mint a szervezőbizottság tagjai. A közelmúltban dr. Tanka László, a világklub alapító elnöke mindkét hölgyre tiszteletteljes feladatot bízott, ugyanis Koleszár Andrásnét (Gizikét) Kisvárdán, Székely Lászlónét (Marikát) pedig Mátészalkán nevezte ki a helyi klub elnökévé. Az eltelt évek alatt a megyében 10 új klubot alapítottak, s Kárpátalján ugyanennyit, de Erdélybe is sűrűn megfordulnak. Az áldozatos munkáért – amellyel öt földrész magyarságát igyekeznek összefogni – a tavalyi világtalálkozón mindketten megkapták az Összefogás a Magyarságért Kitüntető – Józsa Judit keramikusművész életfa keresztjét mintázó – Díjat.

– Nincs még egy ilyen település, mint Aranyosapáti, ahol ilyen nagy szeretettel és lélekkel fogadnak bennünket. Ide Budapestiként is mindig haza érkezünk – nyomatékosította a végén Joó Géza producer, művészeti menedzser, a Magyar Világtalálkozó szóvivője, bekapcsolódva a beszélgetésbe. Ám még ez mindig nem a zárszó ugyanis a különleges nap valójában Vámosatyán zárta kapuit egy szintén jó hangulatú énekkoncerttel.

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában