Helyi közélet

2018.06.27. 07:26

Kábítószer: az elrettentés már teljesen hatástalan

Nyíregyháza - Észrevétlenül rá lehet szokni, ám lejönni a szerről nehéz és hosszú folyamat.

Nyíregyháza - Észrevétlenül rá lehet szokni, ám lejönni a szerről nehéz és hosszú folyamat.

Tanuljanak meg nemet mondani a drogra, s találjanak személyiségfejlődésükre hasznos szenvedélyt a fiatalok! Beszélni könnyű mindezekről a drogellenes küzdelem világnapján, de vajon adunk-e elegendő muníciót mindehhez gyermekeinknek? A drogfogyasztás visszaszorítása össztársadalmi feladat, a prevenciós programok, a hiteles, őszinte felvilágosítás pedig az első lépés a megelőzésben.

A témával folyamatosan kell foglalkozni: tabuk nélkül beszélni a drogfogyasztás veszélyeiről a családban, figyelni a kamaszokra az iskolákban, helyi közösségekben, mert a számok riasztóak: tízből négy magyar tizenéves kipróbál valamilyen tudatmódosító szert. A legkockázatosabbak az olcsó, szintetikus drogok, amelyhez a vidéki kistelepüléseken is könnyű hozzáférni.

– A szegénységi drogfogyasztás még inkább mélybe taszítja az egyébként is társadalmi periférián élőket – mondta el dr. Erdélyi Ágnes pszichiáter, a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum elnöke.

„Figyeljünk rájuk! Először hallgasd meg!” Az idei drogellenes világnap mottója arra irányítja rá a figyelmet, hogy mindig legyen idő beszélgetni a fiatalokkal. A sikeres drogprevenció valami ilyesmiről szólna; meghallgatni a gyerek ismereteit a drog veszélyeiről, hagyni őket mesélni barátaikról, szokásaikról vagy éppen arról, mi az, ami nyomasztja őket. Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az illegális szerektől, a rendszeres alkoholfogyasztástól megóvjuk a felnövekvő generációt, s a „védőháló” kialakításán együtt kell dolgozni a családban, az iskolában, a helyi közösségekben.

A nyíregyházi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) 30 helyi civil szervezetet fog össze, melyek elsősorban a szenvedélybetegségek kialakulásának megelőzéséért küzdenek. Kreatív, interaktív és szórakoztató feladatokkal várták kedden a múzeumfaluban táborozókat, akikkel beszélgettek a drog, az alkohol és a dohányzás kockázatairól.

Felvilágosítás tabuk nélkül

– A bor egészséges, mert vérképző, és jót tesz az emésztésnek – válaszolták kórusban a 8–11 év közötti gyerekek a játékos vetélkedők egyik állomásán. A szociális munkás helyeselt és azonnal kiegészítette a választ: kis mennyiségben, csakis mértékletes fogyasztásra ajánlott.

Gyebrószky Eszter, a szenvedélybetegekkel foglalkozó Adelante Alapítvány munkatársa elmondta, hogy a drogprevenciós programokban az elrettentés módszerét rég elvetették, teljesen hatástalan, ugyanis amit nagyon tiltanak, azt a kockázatkereső kamaszok már csak azért is kipróbálják.

– A fiatalokat saját nyelvükön kell megszólítani! Komoly tartalommal töltött, csöppnyi humorral átitatott felvilágosító kisfilmeket készítettünk számukra, drog-alkohol-dohányzás témákban. Ezeket az interneten elérik, az üzeneteket könnyen felfogják, és továbbíthatják az információt.

Nem mindennapi bemutató

Közben a játékos feladatokat megszakítja Rini, a drogkereső rendőrkutya bemutatója. A belga juhászkutya két éve segíti a rendőrség munkáját a szergyanús terepeken, és razziákon.

Homokba dugnánk a fejünket, ha nem látnánk a kábítószer-kereskedők és dílerek pusztítását, merthogy a drog valahogyan mégiscsak eljut a felhasználóhoz.

Korunk egyik világméretű problémája egyre fiatalabbakat ejt rabul. Magyarországon egészen korán, az általános iskola 7-8.osztályában, kirándulásokon, bulikon kóstolják meg először az alkoholt, szívják el az első szál füves cigit, és sokáig a legnagyobb probléma, hogy a hétvégi bulikban kontrollvesztésig isznak. A lányok sem kivételek ez alól, felzárkóztak a dohányzásban, a mértéktelen alkoholfogyasztásban, s a középiskola első éveiben ismerkednek meg az egyéb tudatmódosító szerekkel is.

– A drog jelenléte reális veszély. Megdöbbentő tény, hogy ma már az interneten 1-2 órán belül hozzá lehet jutni tiltott szerekhez – mondta dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere, s hozzátette: meg kell tanítani a fiatalokat nemet mondani. Találjanak maguknak sokkal értékesebb szenvedélyt, keressék a baráti kapcsolatokat, a hasznos időtöltés különböző formáit.

– Modern világunkban látszólag könnyebb és kiegyensúlyozottabb az élet, ám felgyorsult minden, társadalmi nyomás nehezedik az új generációkra – tette hozzá az alpolgármester.

– Az utóbbi években egész Európában és itthon is egyre nagyobb méreteket ölt a dizájner drogok használata. A kanabisz-származékoktól olcsóbb, de sokkal veszélyesebb szerek. A herbál, biofű, kristály néven terjesztett anyagok hatásai kiszámíthatatlanok, a drog alkotóelemeit gyakran változtatják, kiismerhetetlenek – mondta dr. Erdélyi Ágnes pszichiáter, a KEF elnöke, aki szerint megyénkben az úgynevezett szegénységi droghasználat óriási méreteket ölt. A társadalmi tolerancia is csökken a fogyasztókkal szemben, mert a szintetikus anyag agressziót válthat ki használójából. Az anyagot a netről, barátoktól vagy egyszerűen a „szomszédból szerzik be”, nincs akadály.

Ezerarcú drogok

– Az egészségügyi szakemberek legnagyobb aggálya, hogy nem tudjuk, mi lesz azokkal, akik rászoktak, tartósan rajta vannak a szeren, és állapotuk rohamosan romlik, ami az intelligenciaszint, a memória, a gondolkodási képesség hanyatlásában figyelhető meg – mondta a KEF elnöke. Az egészségkárosodás helyreállítása a drogterápia vékony szelete, a felépülési folyamat hosszas, amit maguk az érintettek is nehezen viselnek. A szerfogyasztó, amikor kiüti magát, elszakad a világtól, távol tartja magától a problémáit, nem találja a kiutat.

A rehabilitációs terápiában a lelki és tudati értelemben vett erőfeszítéseket muszáj felvállalni, és kitartani a leszokásról szándéka mellett, s megoldani a problémákat. Mindez támogató közeg nélkül nem megy.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában