Helyi közélet

2018.06.21. 17:11

Már fenik a kaszát a tirpákok

Nyíregyháza - A Bokortanyák Lakosságáért Egyesület tagjai az idén is felelevenítik a hagyományokat.

Nyíregyháza - A Bokortanyák Lakosságáért Egyesület tagjai az idén is felelevenítik a hagyományokat.

Már fenik a kaszát az idei „tirpák” aratóbál szervezői, ám riadalomra semmi oka annak a sokadalomnak, amely június 30-án 14 órától a Bokortanyák Lakosságáért Egyesület élőzenés, hagyományőrző mulatságában szeretné koptatni a nyíregyházi Jalla étterem parkettjét.

Megmutatják, hogy mulattak

Az őseikre méltán büszke tirpákok célja a nívós kikapcsolódás mellett, hogy ébren tartsák a jelen és a jövő lelkiismeretét.

– Hogy a tirpák elnevezés már nem gúnyos jelző hazánk távoli tájain sem, az a negyedévezrede idetelepült őseinknek és szorgalmas, takarékos, előrelátó utódaiknak köszönhető. A bokortanyák népe hatalmas tetteket vitt végbe az évszázadok alatt, összekapaszkodva, egymásért, közösségükért éltek és munkálkodtak. Megéltek itt mindent: önsorsrontó, egyben a boldogulásukat jelentő robotot, tűzvészt, pusztító ragályt, nem beszélve a szokásaik, nyelvük, vallásuk, életmódjuk mássága miatti gúnyról és üldöztetésről.

– Hála istennek, bensőséges közösségi és családi ünnepekből is kijutott a tirpák őseinknek, ezekből adunk ízelítőt vendégeinknek az aratóbálon – mondta el Gyebrószki János, az egyesület elnöke.

PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában