Helyi közélet

2018.06.18. 15:37

Több mint százötven tehetség közül választották ki Amandát

Nyíregyháza - A fiatal zongoristát felvették a Snétberger Zenei Tehetség Központ képzésére.

Nyíregyháza - A fiatal zongoristát felvették a Snétberger Zenei Tehetség Központ képzésére.

Órási sikerről tájékoztatta lapunkat Tamás Attila, a Vikár Sándor Zeneiskola igazgatója: Váradi Amandát, az intézmény zongora hangszeres tanulóját felvették a Snétberger Zenei Tehetség Központ képzésére a 2018/19-es tanévre. A központ több mint százötven jelentkező közül választotta ki a 8. évfolyam diákjait, a programmal járó költségeket az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatja. A képzés előtt Amandát várják Felsőörsön, a június 25. és augusztus 5. között tartandó nyári kurzusra is. Amanda felkészítő tanára Pólikné Smid Ildikó.

Kiváló mentorok

A Snétberger Zenei Tehetség Központ ötlete 2008-ban merült fel. Snétberger Ferenc és Mészáros Zoltán közösen fogalmazták meg, hogy jó lenne Magyarországon is egy kifejezetten a roma származású zenei tehetségek felkarolásával foglalkozó iskolát alapítani. Az ötlethez az anyagi hátteret a Norvég Alap és a Magyar Állam teremtette meg, majd Felsőörsön 2011 nyarán megnyílt a Snétberger Zenei Tehetség Központ, amely azóta is minden évben 60–65 hátrányos helyzetű tehetséges fiatal számára biztosít 12 héten át tartó képzést és tehetséggondozást.

A központ több területet ölel fel, ezek a tehetségkutatás, zenei képzés, munkaerőpiaci képességfejlesztés, pályaorientáció és karrier-tanácsadás, szociális gondozás, mentorálás, koncertszervezés.

Folyamatosan kutatnak olyan, hangszeren játszó gyerekek után, akik hátrányos helyzetük miatt a képességeiktől messze elmaradó oktatásban részesülnek. Évente hatvan tanulóval kötnek ösztöndíjszerződést, aminek köszönhetően a fiatalok intenzív zenei képzést, folyamatos mentori támogatást, személyre szabott készségfejlesztést, különórákat, vizsgafelkészítést és pályaorientációs tanácsadást kapnak. Kiemelkedő művészek és kiváló mentorok dolgoznak azon, hogy a diákok a tárgyi tudás mellé pályaképet is kapjanak. Mindez a 12 hetes, bentlakásos kurzus alatt valósul meg, amelyre az iskolai szünetek alatt kerül sor Felsőörsön, és emellett minden második hétvégén Budapesten. A központ ezen túl évente 120 fellépésben is szerepet vállal, ezzel is tapasztalatszerzési lehetőséget teremtve a fiatal tehetségeknek.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában