Helyi közélet

2018.07.19. 11:10

Aratás: volt már jobb, lesz is jobb

Balkány - A most körvonalazódni látszó keresleti árak esetében még jelentős elmozdulásokra is számíthatunk a jövőben.

Balkány - A most körvonalazódni látszó keresleti árak esetében még jelentős elmozdulásokra is számíthatunk a jövőben.

– Az őszi árpa betakarítása befejeződött, a termésátlag elmarad a korábban reméltektől, de nem rosszabb a tavalyinál (4,69 tonna/hektár, a szerk.). Az őszi káposztarepce betakarítása is jó ütemű. A gyengébb adottságú területeken, a korábban beérett táblákat már korán levágták (elsősorban a kisvárdai körzetben), de a vegyszeres érésgyorsítás következtében már a jobb hozamú táblák is betakarításra alkalmassá váltak. A becsült termések nagy szórást mutatnak, de az eddig realizálódott átlageredmények alapján a 3,4 tonna/hektár látszik a legjellemzőbbnek, bár 4 tonna/hektár feletti területeket is vágtak már. A magborsó betakarítása is befejeződött, a múlt heti hozamadatok nem romlottak tovább (2,2 tonna/hektár), de így is jelentősen elmaradnak a tavalyi eredményektől. Legfontosabb gabonánk, az őszi búza betakarítása nagy részben befejeződött, az aratás az összterület 90 százalékát is meghaladja. A hozam távolodik a tavalyi 5,1 tonna/hektártól, azaz igencsak elmarad a korábbi várakozásoktól – mondta Rácz Imre, a NAK megyei elnöke.

Jó ütemben

A rozs és a triticale esetében is „befordultunk a célegyenesbe”. A tavaszi árpa és a zab aratása is jó ütemben halad, az árpa hozama (3,48 tonna/hektár) hasonló az előző évihez, a zab viszont nagyon gyenge, alig éri el az 1,6 tonna/hektárt. A rozs betakarítása már elérte a háromnegyedes készültséget, de átlaghozama még elmarad a tavalyi évitől, ami 2,35 tonna/hektár volt.

Nem volt hatékony

A triticale valamivel jobb képet mutat, de ugyancsak elmarad a várakozásoktól, az eddigi eredmény: 3,4 tonna/hektár, a megyei összterület 72 százalékával már végeztek a gazdák. A tavasszal kedvezőtlen körülmények között elvégzett gyomirtás helyenként nem volt elég hatékony, ezért egyre gyakrabban lehet a munkákat nehezítő gyomos foltokkal találkozni. Különösen kritikus a helyzet némely napraforgótáblában, ahol már javában virágzik a parlagfű.

A most körvonalazódni látszó keresleti árak esetében még jelentős elmozdulásokra is számíthatunk a jövőben.

A repcénél a 98 ezer – 107 ezer forint/tonna a mértékadó, a búza minőségtől függően 40 ezer és 50 ezer forint/tonna környékére helyezhető, a rozs egyelőre 38 ezer – 52 ezer forint/tonna árat ér a vásárlóknak. Az őszi árpa és triticale 39 ezer és 42 ezer forint/tonna áron talál vevőt.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában