Helyi közélet

2018.07.15. 17:22

Az irtás lesz a megoldás

Nyíregyháza - Hamarabb virágzik, gyorsan terjed a levegőben – közeledik a parlagfűszezon.

Nyíregyháza - Hamarabb virágzik, gyorsan terjed a levegőben – közeledik a parlagfűszezon.

Magyarországon minden harmadik ember allergiás a parlagfűre; rossz hír, hogy a nyár eleji időjárás kedvezett a gyomnak, hamarabb kezdődött a virágzás. S talán ez így is maradhat ezentúl, hiszen a legfrissebb kutatások összegfüggésbe hozzák az allergiát okozó növény szaporodását a klímaváltozással.

Duplázódhat a betegek száma

A meleg és csapadékos időjárásban a növény gyorsan fejlődik, ez komoly aggodalomra ad okot, éppen ezért a parlagfű irtása jelenti a leghatékonyabb megelőzést.

Ha minden a jelenlegi állapotában marad – márpedig jócskán találni parlagfűvel fertőzött, kaszálatlan területeket – a következő 30 évben akár meg is duplázódhat a szénanáthások száma.

Egy tő, több millió részecske

A klímaváltozás hatására a parlagfű virágjában nagyobb lesz a pollenkoncentráció, a meleg hatására a virágzási időszak kitolódhat, ami idehaza (júliustól egészen október közepéig tart) egyébként sem nevezhető rövidnek, az allergiások szinte végigprüszkölik az egész nyarat.

– Nagyon fontos lenne a mezőgazdasági területek parlagfű-mentesítése, a kalászosok aratása után a gyom magjai a tarlón maradnak, a rövid időn belül növekedésnek induló allergén növény rohamosan terjed. Minderre egy lapáttal rátesz a légszennyezettség, ami tovább rontja az allergiások, asztmások állapotát – ecsetelte az összefüggéseket dr. Csajbók Valéria, aki szerint a légúti probléma kialakulását, annak veszélyét globálisan kell szemlélni, mert a népbetegség megelőzése nem csupán egészségügyi kérdés.

– Joggal gondolhatják, hogy a légúti allergiát okozó növények között a parlagfű csupán egy a sok közül. Igen ám, de a legagresszívebb allergén –, erősítette meg a pulmonológus.

– A buzogány tüskéjéhez hasonló pollenrészecske megtapad az orrnyálkahártyán, és ellentétben más növényi pollennel, a parlagfű pollenjét lehetetlen kitüsszenteni, erősen megragad a légutakban, ami végül fulladásos reakciókat idézhet elő.

– Más allergiát okozó növényeket, fákat nem vágunk ki, viszont ezt a gyomot ki kell irtani. Könnyebb lehetne a megelőzés, ha ezt komolyan vennénk, mégis több millió ember szenved tőle – tette hozzá. – Évente nagyon sok új beteget diagnosztizálunk, sokszor már súlyos fulladásos tünetekkel kopognak be hozzánk. A kezdeti fázisban sokan legyintenek a tünetekre, megpróbálják saját maguk átvészelni a kínzó szezonokat.

Le kell mondani néhány ételről

– A szakorvosi rendeléseken sajnos azt vesszük észre, hogy az enyhébb orrfolyás, szemviszketés, torokkaparás mellett egyre több beteg súlyosabb légúti tünetekkel fordul hozzánk, ezért sem szabad elhanyagolni a betegséget, időben el kell kezdeni a korszerű, gyógyszeres terápiát – mondta el a szakorvos a jellemzően fiatal felnőtt korban kialakuló és tartósan fennálló betegségről.

Hozzáfűzte: az allergiás rohamokat előidézheti, vannak esetek, amikor súlyosbíthatja a keresztallergia, ami a parlagfűre érzékenyek esetében azt jelenti, hogy paradicsomot, uborkát, zellert, sárga- és görögdinnyét a szezonális betegség alatt, még kis mennyiségben se fogyasszanak!

KO


Nem elég egyszer irtani

A május eleji, a szokásosnál melegebb és szárazabb időjárás nem kedvezett a gyomok tömeges kelésének. A május közepén érkező csapadékhullám hatására kezdődött meg gyomok tömeges kelése, a hónap végére a kedvező időjárás hatására a parlagfű behozta a fejlődésbeli lemaradását – írja a magyarmezőgazdaság.hu. Július 1-jétől a hatóság minden ingatlantulajdonost megbírságolhat, akinél megtalálják a gyomnövény kifejlett változatait. A bírságolás nem cél, de igencsak zsebbe kell nyúlniuk a parlagfűvel borított területek tulajdonosainak, a kényszerkaszálás költségeit ugyanis maradéktalanul behajtják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában