Helyi közélet

2018.07.08. 10:50

Csábítanak, de precízen mérni kell az adagokat!

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Bizonyos gyümölcsfajtákat mérsékelt mennyiségben ajánlanak.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Bizonyos gyümölcsfajtákat mérsékelt mennyiségben ajánlanak.

A nyár a szezonális gyümölcsök időszaka, a korszerű táplálkozás alapja pedig éppen a sok zöldség-gyümölcs; ám a cukorbetegek ne feledjék, hogy ki kell mérniük a cukoradagot! A nyári kánikulában mindenki ki van éhezve a lédús ételekre, azonban ha valaki cukorbetegséggel küzd, mindenképpen be kell tartani a szénhidrátfogyasztás mennyiségére vonatkozó szabályokat – hívják fel az érintettek figyelmét a dietetikusok.

Energiát adnak

Azok, akik kénytelenek együtt élni a diabétesz valamelyik típusával, pontosan tudják, hogy nem mindegy, mikor, mennyi szénhidrát kerülhet a tányérra, s a gyorsan vagy lassan felszívódó fajtákat juttatják-e be a szervezetükbe. A szénhidrátok energiaszolgáltatók, a test nem működik nélkülük. Az általános ajánlások szerint napi ötadagnyi, összesen mintegy 40 dekányi zöldség és gyümölcs elfogyasztása ajánlott, ám a gyümölcsök, de bizonyos szénhidrát-tartalom felett a zöldségek esetén is mérlegelni kell.

A mennyiségeket úgy kell elosztani, hogy arányaiban több legyen a zöldség, mint a gyümölcs, illetve ne egyszerre fogyassza el az ajánlott adagot a cukorbeteg, hanem széthúzva azt az étkezések között. A reggeli, kora délelőtti órákban és késő este lehetőleg kerüljék a gyümölcsöket!

- KM -


Könnyen kiszámítható

10 dkg-ban 7 grammnál kevesebb szénhidrátot tartalmaz: alma, málna, földieper, szeder, görögdinnye, ribizli 10 dkg-jában 8-10 gramm szénhidrát van: egres, őszibarack, sárgabarack, sárgadinnye, narancs

10 dkg-ban 11-15 gramm szénhidrátot tartalmaz: cseresznye, meggy, szilva, datolya – írja a webbeteg.hu.


[related-post post_id="3906477"]

[related-post post_id="3915363"]

[related-post post_id="3915366"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában