Helyi közélet

2018.07.27. 13:05

Nagyon komoly feladat, óriási megtiszteltetés

Nyíregyháza - Gosztola Adél a budapesti Vígszínház művészeti főtitkára lett.

Nyíregyháza - Gosztola Adél a budapesti Vígszínház művészeti főtitkára lett.

Gosztola Adélt nem kell bemutatni a színházbarátoknak: a népszerű színésznő több mint két évtizeden át meghatározó alakja volt a megye és Nyíregyháza kulturális életének. Amellett, hogy játszott a Móricz Zsigmond Színházban, 1999-től a Nap-Folt Produkció révén is kiváló produkciókkal örvendeztette meg a színházkedvelőket. Kezdetben a szabadtéri színpadon, majd a városháza udvarán várták a nézőket, akik olyan kiváló előadásokat láthattak, mint a Rémségek kicsiny boltja, az Imádok férjhez menni, a Páratlan páros, a Libikóka, a Jövőre, veled, ugyanitt vagy a Lise­lotte és a május.

A nyíregyháziak szerették ezeket a bemutatókat, amelyek színesítették a megyeszékhely nyári kulturális kínálatát és amelyek garanciát jelentettek a tartalmas, színvonalas kikapcsolódra. Három évvel ezelőtt Adélt elsodorta Nyíregyházáról az élet, a Turai Ida Színházban dolgozott, az idén februárban azonban a szabadúszás mellett döntött.

Nem unatkozott: játszott a Pódiumszínházban, rengeteget szinkronizált, A sötétben látó tündér című mesejátékkal pedig járta a megyét, amikor áprilisban megkereste Eszenyi Enikő, a Vígszínház igazgatója, és felkérte: dolgozzon a teátrum művészeti főtitkáraként.

A Víg maga a színháztörténelem

– Enikőt régóta ismerem, és nagyra becsülöm; az első önálló estje, az E-tangó nyíregyházi bemutatójának én voltam a helyi kapcsolattartója, a férjemmel – Szalma Tamás, a Nemzeti Színház művésze, a szerk. – pedig régi, jó barátságban vannak. Amikor felhívott, csak annyit kértem, hogy találkozzunk benn a színházban, mert tudtam, hogy az érzéseim majd megsúgják, hogyan is döntsek. A Víg maga a történelem, ahol olyan színésznagyságok alkottak, mint például Várkonyi Zoltán vagy Ruttkai Éva, és ahol a társulatnak olyan, általam mindig is példaképként csodált tagjai vannak, mint például Halász Judit, Kútvölgyi Zsike, vagy Lukács Sándor. A beszélgetésünk nagyon jól sikerült, így igent mondtam a felkérésre és június 1-jétől ott dolgozom. A Vígnek három játszóhelye is van, ami olyan, mintha három színház ügyeit kellene intézni: egyeztetni a művészeket, koordinálni a bemutatókat, a munkatársakat, a vendég­előadásokat, készíteni a napi és heti próbatáblát, intézni a külföldi fellépéseket. Komoly feladat ez, és nagy megtiszteltetés, hiszen az ország egyik legnagyobb és legkiválóbb színházáról van szó – mesélte lapunknak Adél, aki ahogy éveken át a városháza udvarán a semmiből csinált színházat, most ugyanerre készül: a tavalyi nyárhoz hasonlóan az idén is megszervezi a saját udvarukban a kertszínházat – augusztus 4-én este Koltai Róbert retro műsora várja az érdeklődőket.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában