Helyi közélet

2018.08.18. 08:38

Az egész megye ünnepel szombattól hétfőig! Mutatjuk a programokat

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Augusztus 20-án az államalapítást, az államalapító Szent István szentté avatását, valamint az aratás végét is ünnepeljük. Megyénk települései is ünnepelnek, volt, ahol már pénteken megszentelték az új kenyeret. A programok szombaton, vasárnap és hétfőn is ünneplésere, szórakozásra hívják a lakosságot.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Augusztus 20-án az államalapítást, az államalapító Szent István szentté avatását, valamint az aratás végét is ünnepeljük. Megyénk települései is ünnepelnek, volt, ahol már pénteken megszentelték az új kenyeret. A programok szombaton, vasárnap és hétfőn is ünneplésere, szórakozásra hívják a lakosságot.

Augusztus 18., szombat

Újfehértón szombaton délután 3 órakor kezdődik a Szent István napi sokadalom. Az ökumenikus kenyérszentelés és áldás után szétosztják az új kenyeret az ünneplők között. Ezt követően kulturális programok – Dongó együttes gyermekműsora, Teremi Trixi és Bálint Csaba operettműsora, az újfehértói fúvósok és a városi néptáncegyüttes – szórakoztatja a közönséget a Fő téren és környékén. Az este 21.40-kor kezdődő tűzijáték előtt, 20 óra 30-tól Kasza Tibi ad élő koncertet.

Nagyhalász-Homoktanyán reggel 8 órától a XII. Hagyományőrző rétközi lófogatolású szántóversenyre várják az érdeklődőket.

Főzőverseny, kispályás focibajnokság, kenyérszentelés és táncház várja mindazokat, akik a 10 órakor kezdődő Rozsréti Vigasságokat választják.

Gazdag programot kínál a Csengeri napok is, hiszen 15 órától a Szent István téren a mazsorettek felvonulását és bemutatóját követően elhangzanak a köszöntők, megszentelik az új kenyeret és átadják az önkormányzati kitüntetéseket. Délután 5 órától V-Zoy-koncert és operettműsor lesz a múzeum előtti színpadon, este nyolctól WellHello-koncert, majd tűzijáték és retro party zárja a programot.

Augusztus 19., vasárnap

A XVII. Szenkeparti nagyvásár 10 órakor kezdődik Penyigén, 13 órakor a helyi óvodások műsora után ünnepélyes megnyitóval, gondozott porta díjak átadásával és az új kenyér megáldásával, református istentisztelettel folytatódik a program. A színpadon néptáncegyüttes, operett és kabaré műsort láthat a közönség. Lesz mulatóműsor, élő koncertet ad a TNT zenekar és 22.30-kor kezdődik a tűzijáték.

Szent István napi ünnepség 15.30-kor lesz a tuzséri református templomban, ezt követően megkoszorúzzák István királyunk és az államalapítás emlékére kialakított emlékhelyet.

17 órától rendezik meg ünnepi megemlékezéssel és kenyérszenteléssel Gávavencsellőn a Szent István-napi ünnepséget az általános iskola sportpályáján.

Augusztus 20., hétfő

Borbányán, a művelődési házban reggel 8 órától családi nap udvari főzőversennyel, játékos sorvetélkedővel, kenyérszenteléssel, bállal ünnepelnek.

Ópályiban a görögkatolikus templomban 9 órától ünnepi misére és kenyéráldásra várják az ünneplőket. Délután 2 órától kulturális programok kezdődnek, 16 órakor a Balkán Fanatik ad élő koncertet. A teleházban egész nap lehetőség lesz kézműveskedni, íjászkodni.

Nyírteleken, a Dózsa György utcai sportpályán főzőverseny, helyi művészek és tehetségek bemutatója, kenyérszentelés szerepel a 13 órakor kezdődő ünnepi programban, majd Kiss Tibor hétszeres magyar bajnok testépítő és erőemelő világ kupa győztes közreműködésével átadják a város új kondiparkját.

Az államalapítás és új kenyér ünnepe 16 órától lesz Nagykállóban, a református templomban, ahol az ünnepi köszöntő után átadják a város kitüntető díjait, a Mandala Dalszínház műsorát követően a történelmi egyházak áldják meg az új kenyeret.

Az Új kenyér fesztivál 17 órakor kezdődik Nyírpazonyban a Batári parkban istentisztelettel, ünnepi köszöntővel, a település testvérvárosa, Nyírgéres ünnepi műsorával, ezt követően fellép többek között Mészáros Elek János, a Karmapirin, a Group’n’Swing, a Zenevonat szuperkoncert 19 órakor kezdődik az LGT sztárjaival. Tűzijáték és utcabál zárja a napot.

Mátészalkán 17 órakor kezdődik az ünnepség a Szentpétery Zsigmond Kulturális Központban. Az Európa új bölcsője nemzeti dalpremiert követően köszöntő és ünnepi beszéd hangzik el, ezután kitüntetéseket adnak át, végül megszentelik és kiosztják az új kenyeret.

17 órakor lesz Baktalórántházán az államalapítás és Szent István király ünnepe a Római katolikus plébánia udvarán ökumenikus istentisztelettel, ünnepi beszéddel, műsorral és kenyérszenteléssel.

Ünnepi műsor kezdődik 18 órakor az államalapításunk tiszteletére, kenyérszenteléssel, városi kitüntetések átadásával Kisvárdán, a Várszínház és Művészetek Házában, ahol az ünneplők a Turay Ida Színház táncművészeinek előadásában megtekinthetik a Szent István misztériumjátékot.

Államalapító Szent István ünnepe 18 órakor kezdődik Nyíregyházán, a Kossuth téren. Az ünnepi köszöntőt követően a történelmi egyházak megáldják az új kenyeret, átadják a megyeszékhely kitüntetéseit, majd a Igrice, a Nyírség és a Szabolcs Néptáncegyüttes előadását láthatja a közönség. 19 órától táncház vár mindenkit, élő koncertet az LK Beat, a tűzijáték 21.30-kor kezdődik.


[related-post post_id="3954830"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában