Helyi közélet

2018.08.07. 09:42

Egyházmegyei templombúcsú

Máriapócs - A hőség ellenére több ezer ember vett részt a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye rendezvényén.

Máriapócs - A hőség ellenére több ezer ember vett részt a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye rendezvényén.

A pócsi Szűzanya közelségében élve több éves hagyomány már, hogy minden év júliusának utolsó vasárnapján Máriapócson találkoznak a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye katolikusai, valamint egyházi elöljárók, papok, hívek.

A gyermekek csak családban tudnak egészségesen felnövekedni." Kocsis Fülöp

A hőség ellenére több ezer ember gyűlt össze a bazilika előtti téren, hogy részese legyen az idén huszonöt éves jubileumát megélő Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye búcsújának, illetve, hogy együtt ünnepeljenek a közelebbi és távolabbi településekről jött hívek, családok, felnőttek, idősek és gyermekek.

A család fontossága

Az ünnepi szentmise főcelebránsa Palánki Ferenc megyéspüspök atya volt, felkérésére pedig Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita szolgált lelki táplálékul prédikációjával.

Már Szent János Evangéliumának a csodálatos kenyérszaporításról szóló szakasza is megigéző volt, mindezen túl az érsek atya homiliájában többek között a nagymamák, a nagyapák hivatásáról beszélt.

Szent Annára, Mária édesanyjára, Jézus nagymamájára emlékezve utalt a család fontosságára, valamint a szülőkön túl a nagyszülők, különösen a nagymamák nélkülözhetetlen és pótolhatatlan küldetéséről beszélt. Vigyázzunk családjainkra, mert a mai világban hamar széteshetnek – mondta.

A nagyszülők bölcsessége

Mint kiemelte, a nagyszülők feladata a család egyben tartása. A nagymamák dicsérete nemcsak a süteménysütésben merül ki, hanem egyúttal az őrző, védő, a keresztény családokban természetesen a családjáért imádkozó és az unokákat imára tanító pótolhatatlan küldetés az övéké. A nagyszülők nemcsak saját bölcsességükre támaszkodva tudják a legtöbbet tenni a családjukért, hanem az isteni kegyelem közvetítésével is.

– Korábban együtt éltek a nemzedékek, így a nagyszülők értékei átivódtak az unokákba. A gyermekek csak családban tudnak egészségesen felnövekedni. Maga az egyház, maga az Isten, a Szentháromság is család: szeretetközösség. Legszebb imádságunk, a Miatyánk is egy család kifejeződése, hiszen Istent a gyermekeiként szólítjuk meg benne – mondta Kocsis Fülöp érsek atya.

- Némethné Csubák Éva -


Kitüntetések, elismerések

Palánki Ferenc püspök atya arra kérte az egybegyűlteket, hogy az egyházmegyei zarándoklat alkalmából imádkozzanak a magyar fiatalokért. Közülük egyébként ezerkétszázan – az egyházmegyéből ötvenen – éppen akkor vasárnap reggel indultak útnak Rómába a nemzetközi ministránstalálkozóra. A szentmise végén a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye püspöke püspöki tanácsos, címzetes kanonok, címzetes apát kitüntetéseket jelentett be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában