Helyi közélet

2018.08.02. 15:44

Eltöröltek egy értelmetlen, bosszantó nyugdíjfeltételt

Nyíregyháza - A nyugdíjas munkavállalók nettó bére akár 14 százalékkal is emelkedhet jövőre.

Nyíregyháza - A nyugdíjas munkavállalók nettó bére akár 14 százalékkal is emelkedhet jövőre.

Legutóbbi hírlevelében a nyugdíjakat érintő, részben 2018. július 27-én hatályba lépett, részben majd 2019. január 1-jétől hatályba lépő változásokról számolt be az ország nyugdíjgurujaként közismertté vált dr. Farkas András. A szakértő három, nyugdíjasokat érintő, elfogadott törvényjavaslatot emelt ki, amelyek elsősorban a nyugdíj-megállapítás feltételeit, valamint a nyugdíj melletti munkavégzés lehetőségeit érintik.

Marad a „Nők 40”

Immár hivatalosan is megnyugodhatnak azok a hölgyek, akik idén vagy jövőre teljesítik a nők kedvezményes nyugdíjának alapfeltételét (a legalább 40 évi jogosító idő megszerzését), mert a jogosító időre vonatkozó követelmény nem szigorodott annak ellenére sem, hogy jövőre már 64 évre emelkedik a nyugdíjkorhatár.

Enyhítettek a feltételeken

A nyugdíj feltételei közül kikerül a biztosítási jogviszony megszüntetésének kötelezettsége. Ez 2008-ban azért került be a nyugdíjtörvénybe, hogy csak az igényeljen nyugdíjat, aki valóban nem kíván tovább ténykedni a munka világában.

Lehet, hogy akkoriban ez volt a jogalkotó szándéka, de semmit sem ért el vele a nyugdíjba készülők adminisztratív terheinek növelésén kívül. Az új törvényjavaslat nyomtalanul eltörli ezt az értelmetlennek és bosszantónak bizonyult feltételt, így a jövőben nem kell megszüntetni a biztosítási jogviszonyt a nyugdíj igénylése miatt. A korbetöltött öregségi nyugdíj és a nők kedvezményes nyugdíja mellett kiterjed ez az enyhítés az átmeneti bányászjáradékra, a táncművészeti életjáradékra, a korhatár előtti ellátásra és a szolgálati járandóságra is.

A Munka Törvénykönyve szerinti munkaviszonyban álló saját jogú nyugdíjasnak minősülő személynek nem kell a jövedelme után természetbeni egészségbiztosítási járulékot (4%) és nyugdíjjárulékot (10%) fizetnie. Csak a személyi jövedelemadót (15%) vonják le a bére után, így a nyugdíjas munkavállaló nettó bére azonos feltételek mellett 14%-kal emelkedhet jövőre. Cserébe viszont nem illeti meg e jogviszonyára tekintettel semmilyen társadalombiztosítási ellátás, köztük a nyugdíj melletti munkavégzés esetén egyébként járó nyugdíjemelés sem. Nyugdíjasként természetesen biztosított marad a TB rendszerében.

Megspórolt járulékok

Bár az a kereset, jövedelem, amely után a nyugdíjas nem fizet nyugdíjjárulékot, nem jogosít nyugdíjnövelésre, az elérhető magasabb nettó kereset (amit a 10% nyugdíjjárulék és a 4% természetbeni egészségbiztosítási járulék megspórolása eredményez) nyilván vonzóbb, mint amennyi a nyugdíjnövelés mértéke lenne – tájékoztat dr. Farkas András.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában