Helyi közélet

2018.08.24. 13:31

Hárommilliárd forintnyi eszmei érték a falakon

Nyíregyháza - A közismert, Amerikában élő műgyűjtő boldogan mutatja be kincseit Nyíregyházán.

Nyíregyháza - A közismert, Amerikában élő műgyűjtő boldogan mutatja be kincseit Nyíregyházán.

Nyíregyházára érkezett tegnap a világ legnagyobb – több mint félszáz darabos – Munkácsy-gyűjteményének a tulajdonosa, hogy saját szemeivel láthassa, miként állították ki féltett kincseit a Jósa András Múzeum immár teljessé vált Munkácsy-kiállításán. Amint arról lapunk hasábjain már beszámoltunk, húsz festménnyel – valamennyi Pákh Imre magángyűjtő, vállalkozó tulajdona – immár ötvenre bővült az elmúlt hét elején a nagy érdeklődésre számot tartó tárlat, méghozzá olyan remekbe szabottakkal, amelyek nemrég a szentpétervári Ermitázs közönségét és ámulatba ejtette. Ott – rekord látogatottságot elérve – egymillióan láthatták, s remélhetően itt is több százezren csodálják majd meg őket. A rendkívül értékes, mintegy három milliárd forintot érő anyagnak külön termet is nyitott a múzeum, egyedül az Ásító inast helyezték el a másikban, amelynek az anyagát már augusztustól közszemlére tették.

Pákh Imre örömmel nyugtázta, hogy a képei a szabolcsi megyeszékhelyre is eljuthattak, megítélése szerint ezek nélkül nem lett volna teljes a kiállítás. Azzal is nagyon meg volt elégedve, amit az angolvörös felületek előtt látott: a képek ugyanis megfelelően klimatizált helyiségekben, szépen elrendezve várják a közönséget. A kivételes múzeumi programon egyébként – kísérőjével és a kiállítás producerével, Fásy Ádámmal együtt – a házigazda intézményigazgatón, dr. Rémiás Tiboron kívül dr. Ulrich Attila alpolgármester és a Nyíregyházi Televízió ügyvezetője, Zagyva Gyula fogadta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában