Helyi közélet

2018.08.30. 10:11

Irigylésre méltó közösség

Baktalórántháza - A vadásznap jó alkalom a megpihenésre, a beszélgetésre, az emlékek felidézésére.

Baktalórántháza - A vadásznap jó alkalom a megpihenésre, a beszélgetésre, az emlékek felidézésére.

Trófeák, a természetről készült fotók és festmények, sasok, sólymok és agarak várták mindazokat az elmúlt szombaton a baktalórántházi tűzoltópályán, akik kilátogattak a vadászkamara megyei szervezete és a helyi önkormányzat által szervezett megyei vadásznapra.

Felemelő érzés

A vendégeket ifj. Plavecz János, a Magyar Országos Vadászkamara Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezetének elnöke köszöntötte. Először azt emelte ki, hogy a vadászok rohanó, mozgalmas életében jól jön egy nap, amikor találkozhatnak, kötetlenül beszélgethetnek. Az elnök röviden fel is idézte a tennivalókat: Januárban az etetések és a vadászatok adnak munkát a szakembereknek, aztán jön az őzbakok megfigyelése és vadászata.

Fontos feladat továbbá a kártékony állatok, a dúvadak irtása is. Munkát ad nyáron az apróvadnevelés, majd aztán ősszel következik a nagyvadak vadászata. E sok tennivaló közé iktatták be a megyei vadásznapot, amely nemcsak a vadászok számára kínál találkozási lehetőséget, hanem a családtagok és a civil érdeklődők számára is.

Megtisztelte jelenlétével a rendezvényt dr. Szabó Tünde államtitkár, országgyűlési képviselő is, aki beszédében a vadászok erős összetartozását emelte ki.

– Felemelő érzés ilyen összetartó közösségben lenni, ahol a közös cél, a közös szenvedély tartja össze az embereket. Ráadásul nemes is ez a cél, hiszen az állatok gondozása és védelme, a természet szeretete és megóvása valamennyiünk érdeke is. Felelősségteljes munkát végeznek a vadászok, akik a munkájuk során gondolnak a jövőre, s az értékeket átörökítik a felnövekvő nemzedékre is. Köszönet ezért az áldozatos munkáért. Ez a mai ünnep arra is jó, hogy a vadászok ápolják a hagyományokat, fejlesszék szakmai tudásukat, s átadják ismereteiket a jövő vadászainak – fogalmazott a politikus.

Kettős szerepben

Dr. Polgári András kettős szerepben mondott köszöntőt: egyrészt mint a megyei kormányhivatal főigazgatója, másrészt mint vadásztárs.

– Ez a mai nap jó alkalom arra, hogy megálljunk, megpihenjünk egy kicsit, felidézzük a múltat, az emlékeket, de ugyanakkor arra is jó, hogy előre tekintsünk, tervezzük a jövőt. Hála és köszönet a családtagoknak, hogy türelmesek velünk szemben, megértik és elfogadják ezt a hobbinkat. Jó értelemben vett fertőző betegség a vadászat, akit egyszer megérint, az már nem tud szabadulni tőle. A vadászat több mindent is jelent a számunkra: jó kikapcsolódást, az ősi hagyomány ápolását ennek a régi szokásnak a tiszteletét, a természet szeretetét – mondta dr. Polgári András.

Baktalórántháza nem először ad helyszínt a megyei vadásznapnak. A megye földrajzi középpontjában található városnak nagy megtiszteltetés, hogy ismét otthont adhat a rendezvénynek. Ezek a gondolatok már Nagy Lajos, Baktalórántháza polgármestere felszólalásában hangzottak el.

– Kevés kapcsolatom van a vadászokkal, de felnézek rájuk, irigylem a közösségi életüket. Napjainkban kevés ilyen összetartó, példamutató közösség van hazánkban – jelentette ki a polgármester.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában