Helyi közélet

2018.08.01. 18:03

LMP-sajtótájékoztató: Elhallgatott adatok

Nyíregyháza - – Afrikai sertéspestis-ügyben kilóg a lóláb – jelentette ki szerdai, nyíregyházi sajtótájékoztatóján Vágó Gábor, az LMP antikorrupciós aktivistája, aki szerint a kormány az emberek életét befolyásoló adatokat elhallgat.

Nyíregyháza - – Afrikai sertéspestis-ügyben kilóg a lóláb – jelentette ki szerdai, nyíregyházi sajtótájékoztatóján Vágó Gábor, az LMP antikorrupciós aktivistája, aki szerint a kormány az emberek életét befolyásoló adatokat elhallgat. – Hiába a Kúria döntése, a szaktárca mégsem hozza nyilvánosságra a kórházi fertőzések számát, és ugyanígy eltitkolják a sertéspestisre vonatkozó tendenciákat is. A helyzet sokkal súlyosabb, mint amit a kormány kommunikál és ez különösen Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében jelent veszélyt. Miközben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pár tucat fertőzött állatról beszél, a vadásztársaságok szerint több száz esetről van szó. Felszólítjuk a hivatalt, hogy hozzák nyilvánosságra a valós számokat, és ne söpörjék szőnyeg alá a problémát – mondta Vágó Gábor. – Kiterjedt propaganda minisztériumként működik a kormány, amely jól felfogott, egyéni gazdasági érdekeket védve titkolja el az emberek elől a valós számokat – tette hozzá dr. Szoboszlay György, az LMP Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei területi szervezetének elnökségi tagja.

Az LMP felvetésére a Nébih a következőket reagálta:

„Honlapunkon az első, laboratóriumi vizsgálatok által is igazolt eset óta nyilvánosak a megállapítások. Folyamatosan jelentjük mind az uniónak, mind a Nemzetközi Állatjárványügyi Hivatalnak a pozitív eseteket, e jelentések szintén nyilvánosak. Weboldalunkon külön aloldalt alakítottunk ki, hogy minden fontos információt egy helyen és azonnal megoszthassunk az érdeklődőkkel. Mivel az ASP emberre nem veszélyes, elsősorban gazdasági kárt jelent, főként a kisebb sertéstartók számára. Éppen ezért minden olyan híresztelés, amely nem igazolt laborvizsgálatokon alapul, hátráltatja a betegséggel szembeni küzdelmet, egyúttal komoly károkat okozhat a sertéstartóknak.”

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában