Helyi közélet

2018.08.08. 09:02

Tiszabecsen emlékeztek a győztes csatára

Tiszabecs - A Tiszántúl meghódítására induló kuruc sereg Tiszabecsnél legyőzte a nemesi csapatokat.

Tiszabecs - A Tiszántúl meghódítására induló kuruc sereg Tiszabecsnél legyőzte a nemesi csapatokat.

Jelentős esemény történt 1703. július 14-én hazánk történelmében. A Tiszántúl meghódítására induló kuruc sereget Tiszabecsnél nemesi csapatok várták, azonban az átkelőnél kirobbant csata kuruc győzelemmel végződött. Mivel ez volt II. Rákóczi Ferenc szabadságharcának első győztes ütközete, jelentős erkölcsi hatása is volt.

Őrzik a hagyományokat

Erre a jelentős történelmi eseményre több évtizede egy kopjafa is emlékeztetett, azonban a napokban egy új kopjafát avattak fel a Bajnok mezőn a Magyar Honvédség 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezrede és a Honvéd Rákóczi Sportegyesület Huszárok Túramotoros szakosztálya jóvoltából. Az ünnepségen részt vettek a tarpai kurucok mai utódai, valamint a II. Rákóczi Ferenc Hagyományőrző Egyesület képviselői is.

Lőrincz Gusztáv, Tiszabecs polgármestere többek között a következőket mondta ünnepi beszédében:

– II. Rákóczi Ferenc neve községünk múltját, jelenét messzemenően meghatározza, iskolánk, hagyományőrző egyesületünk névadójaként természetesen a kulturális programok témájának meghatározója is egyben. Minden évben megrendezzük a Rákóczi-hetet, melynek keretében a templomkertben a Rákóczi-emlékműnél koszorúzunk, történelmi vetélkedővel, előadásokkal emlékezünk és építjük be a mindennapjainkba a szabadságharc hősének hitvallását, értékeit és útmutatásait – ­fogalmazott a település vezetője.

– Tiszabecs őrzi a hagyományokat, értékként tekint a múltra, s bár évekig nem lehetett megközelíteni a Bajnokot, a győztes csata helyszínét, a mai nap igazolja, hogy a történelmi megemlékezések, a dicső múlt tisztelete sosem lehet sablonos, sosem belenyugvó, mindig inkább feltáró, sosem visszahúzódó, mindig új távlatokat nyitó kell, hogy legyen. A tiszabecsi kuruc győzelem hírét a rendszerváltozás után helyreállított emlékmű hirdeti a kárpátaljai Tiszaújlakon, míg Tiszabecsen a református templom mellett 1903-ban állítottak emlékoszlopot.

MML


Összefogás és egység

– Nekünk, akik itt élünk, ezeket az értékeket kell vallanunk, a jövőbe kell tekintenünk és nem lehetünk a kizsákmányoló múlt áldozatai. Igen, van Tiszabecsnek jövőképe, úgy, ahogy II. Rákóczi Ferencnek is volt még a legnehezebb pillanatokban is, és abból sosem engedett, nem alkudott meg, ahogy nekünk sem szabad. Ennek a településnek a megemlékezések talaján kell erőt gyűjtenie ahhoz, hogy összetartson és tudjon nemet mondani az üres, alaptalan és megtévesztő ígéretekre. Ne legyünk megosztottak, inkább fogjunk össze és valljuk azt, hogy csak egységesen lehet előre haladni, a széthúzás csak gyengít, ne legyünk az áldozata – tette hozzá Lőrincz Gusztáv.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában