Helyi közélet

2018.08.25. 08:51

Vidor: Szeptember 1-jéig több száz program várja a fesztiválozókat

Nyíregyháza - - A VIDOR Fesztivál minőségében és szellemiségében is kiemelkedik a hasonló seregszemlék sorából, és hozzásegíti Nyíregyházát ahhoz, hogy az ország kulturális fővárosa legyen – mondta köszöntőjében dr. Szabó Tünde, az Emmi államtitkára.

Nyíregyháza - - A VIDOR Fesztivál minőségében és szellemiségében is kiemelkedik a hasonló seregszemlék sorából, és hozzásegíti Nyíregyházát ahhoz, hogy az ország kulturális fővárosa legyen – mondta köszöntőjében dr. Szabó Tünde, az Emmi államtitkára.

– Kultúra nélkül nincs felemelkedés, nincs biztonság, de nincs magyar nemzet sem. Az előttünk álló kilenc nap örömünnep lesz a nyíregyháziak és a városba érkezők számára, hiszen több száz program közül válogathatnak. A VIDOR közelebb hozza a közönséghez a művészet értékeit, és mindig örömmel látom, hogy szülővárosomban otthonra talált a kultúra – tette hozzá az államtitkár.

– A dolgos hétköznapok közepette szükségünk van szórakozásra, kikapcsolódásra, ezen a téren pedig nem lehet okunk panaszra – mondta dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere. – A napokban ért véget a Cantemus kórusfesztivál, átadtuk a felújított szabadtéri színpadot és a megújult Bencs villát, most pedig elindul a fesztivál, aminek nem csak abban rejlik az ereje, hogy minőségi szórakozást nyújt, de abban is, hogy rég nem látott barátokat, ismerősöket hoz össze. Ezért az elkövetkező napokban a Kossuth térnek, azon túl, hogy a VIDOR központja lesz, közösségi fórumként is nagy a szerepe – mondta a polgármester.

Kihasználni a pillanatokat

– Nyíregyháziként nekem ugyanaz a vágyam, mint önöknek: az, hogy ez a város élhető, és jó hangulatú legyen, ebben pedig sokat segít a fesztivál – mondta a VIDOR fő támogatója, Bige László, a Bige Holding cégcsoport elnök-vezérigazgatója. – De sokat segít a már említett Cantemus kórusfesztivál, vagy a Jósa András Múzeumban megtekinthető Munkácsy-kiállítás is, amely most egészült ki, és amelyen a festőóriás ötven alkotása látható. Az elkövetkező napok önökről szólnak, és azt kérem, hogy ha tehetik, hallgassanak jó zenéket, nézzenek meg jó előadásokat és üljenek le az ismerőseikkel meginni egy pohár sört vagy bort. Az élet annyira rövid, hogy mire észrevesszük, már túl is vagyunk rakta. Használják ki minden pillanatát, ne hagyjanak ki egyetlen lehetőséget sem, amikor jól érezhetik magukat – erre most számtalan alkalmuk lesz – mondta Bige László.

Nem lehet legyőzni

Benedek Miklós, a színházi versenyprogram zsűrielnöke a szerdán elhunyt pályatársára, barátjára, Székhelyi József­re emlékezett, aki az idei fesztiválon is szerepelt volna. Heltai Jenő A halál és az orvos című novellájáról beszélt, amiben a professzor, miközben meg kell műtenie a halált, azon gondolkodik, hogy inkább megöli, de kiderül, hogy ez lehetetlen. – Székhelyi József sokat küzdött, mégsem tudta legyőzni a halált. Tavaly Makk Károlyra kellett itt emlékezni, most rá – jövőre nem akarok úgy itt állni, hogy emlékeznem kell valakire – mondta a Kossuth-díjas művész. Kirják Róbert, a Móricz Zsigmond Színház ügyvezető igazgatója az idei fesztivál újdonságairól szólva beszélt a Kossuth téri színházi előadásokról, arról, hogy a VIDOR falu közelebb költözött a fesztivál fő helyszíneihez, és arról is, hogy a mozirajongók nem kivetítőn, hanem egy Led-falon élvezhetik a szabadtéri filmvetítéseket.

Mielőtt a VIDOR szót alkotó lufik a magasba emelkedtek, Kirják Róbert Makk Károly özvegyének átadta a posztumusz Életmű-díjat – a rendező nyolc éven át volt a zsűri elnöke, és bejelentették, hogy az elismerést posztumusz Székhelyi József is megkapja majd.


[related-post post_id="3962250"]


Sakk a Continental Arénában

Királyok és királynők feszültek hangtalanul egymásnak a Continental Arénában szombaton, ahol sakkversenyen mérték össze tudásukat a versenyzők.

[related-post post_id="3962083"]


Gyönyörű ékszerekkel kápráztatták el a közönséget

Egy porcelán ékszereket készítő cég divatbemutatóján, színésznők, sportolók, közéleti személyiségek, televíziós személyiségek mutatták be a divatos kiegészítőket.


Rubint Réka megmozgatta Nyíregyházát

Rubint Réka tartott a Kossuth téren hatalmas hölgykoszorúval közösen zumba foglalkozást, amiről a közösségi oldalon élő videót is adott.


„Tied a világ!”

A XVII. VIDOR Fesztivál ünnepélyes megnyitóját követően „Tied a világ!” címmel láthatta a nyitóelőadást a lelkes közönség a Kossuth tér nagyszínpadán.


Színészek zenéje

Szombaton 22 órától az ország legnépszerűbb színészzenekara, a Harmadik Figyelmeztetés zenél a kisszínpadon.


Feketén-fehéren

A szombat délutáni villámsakkbajnokságon a Kossuth téren fehéren-feketén kiderül, hogy ki a legjobb a 64 mezőn.


A VIDOR Fesztivál szombati programjai

AUGUSZTUS 25., SZOMBAT

KOSSUTH TÉR

15 óra: II. VIDOR Villámsakk kupa 18.30: Vásári attrakciók

Kisszínpad

10.30: ZEMA ékszerbemutató

11 óra: Rubint Réka alakreform edzés

17.30: Monsieur Doumani-koncert

22 óra: Harmadik figyelmeztetés-koncert

Nagyszínpad

19 óra: Pápai Joci-koncert

20.30: Luca Bassanese-koncert

MÓRICZ ZSIGMOND SZÍNHÁZ

19 óra: Rivaldafény (A Chanel-lány), nagyszínpad

18 és 22 óra: Párterápia (Krúdy Kamara)

KOSSUTH TÉR-DÓZSA U. SAROK

16–17.30: Vikár zeneiskola, Girincsi Duo

ORSZÁGZÁSZLÓ TÉR

16–18 óra: Kell egy még, Red one house

KOSSUTH TÉR SZÖKŐKÚT

16.30–18.30: Buborékshow,

18.30: ORT-IKI: Vásári attrakciók

VÁROSHÁZA ELŐTT

16 óra: Duotrixx,

16.30: Beautrinity,

17 óra: Duotrixx-Beautrinity,

17.30–18 óra: 3D-s fotó

BELVÁROSI FORGATAG

15–24 óra: VIDOR falu (16–18.30: Duo Silver)

15.30–19.30: Utcazene a VIDOR-on

16–19 óra: Pantomim, élőszobrok

16–2.30: VIDOR kert (16–18 óra: Art amíg tart)

16.30-tól: VIDOR terasz

Újfehértó, művelődési ház előtt

17 óra: „Úgy ahogy mondom”

Nyírbátor, Kulturális Központ

19 óra: Lopótök, avagy a Mari nem olyan


[related-post post_id="3955162"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában