Helyi közélet

2018.09.14. 13:41

360 fokos videó: Bereg kincsei az értéktárban

Vásárosnamény - A hatalmas gyűjteményből megtudhatjuk, hogyan éltek a beregiek évtizedekkel ezelőtt.

Vásárosnamény - A hatalmas gyűjteményből megtudhatjuk, hogyan éltek a beregiek évtizedekkel ezelőtt.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktárban helyet kapott a vásárosnaményi Beregi Múzeum. Az intézményt 1963-ban Csiszár Árpád református lelkész alapította, majd 1965-ben kapott múzeumi működési engedélyt. A Máté-kúriában iskolatörténeti kiállítás, illetve raktárak és irodák kaptak helyet, a Tomcsányi-kastélyban pedig 2007-től tekinthető meg a Bereg kincsei című tárlatfüzér – ez utóbbit végigjártuk 360 fokos kameránkkal.

A gyász eszközei

– A múzeumalapító Csiszár Árpád emlékszobája bemutatja azt az életutat, amelynek eredményeképpen létrejöhetett a múzeum és ez a hatalmas gyűjtemény – kezdte el sorolni állandó kiállításaikat Varga János, a Beregi Múzeum igazgatója. – Érdemes kiemelni a beregi kenderfeldolgozás történetét és tárgyi eszközeit bemutató tárlatunkat is, kitérve a vászonkészítés legfontosabb tárgyaira, melyek lehetővé tették, hogy a beregi emberek saját maguk készíthessék el a háztartáshoz szükséges textíliákat. Fontos szót ejteni a beregi keresztszemes hímzésnek szentelt szobáról is, melynek kiállított darabjait évtizedek óta gyűjtjük.

– A motívumok a legkülönbözőbb tárgyakon jelennek meg: abroszok, kisebb méretű terítők, kenyeres zsákok, komakendők, nyújtófatartók és szemtakarók is őrzik ezt az ősi népművészeti kincset. Nagyon fontos a művészi és háztartási vasöntvényeket bemutató kiállításunk is – emelte ki Varga János.

– A XIX. századi művészi vasöntvény készítés legkiválóbb, legpompásabb darabjait tudjuk bemutatni, elsősorban a kályhákat, melyek méretük miatt is hamar felkeltik a látogatók figyelmét. A Beregi Múzeum külön kiállítóteret szentelt a gyász hagyományos tárgyi eszközeinek, a régmúlt nemesei által adományozott tárgyaknak, az őskorig visszanyúló régészeti leleteknek, a kastélyt építő Lónyaiaknak, és utolsó lakóinak, a Tomcsányiaknak is.

NA


Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera háta mögött! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube-csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook-oldalát!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában