Helyi közélet

2018.09.23. 15:25

360 fokos videó: Vajon, hogyan kerülhetnek szobrok egy palackba?

Nyíregyháza - Hogyan készül egy míves pálinkás üveg? És hogyan kerülnek szobrok a palackokba? Ezekre a kérdésekre választ keresve látogattunk Bartus Béla üvegműves műhelyébe.

Nyíregyháza - Hogyan készül egy míves pálinkás üveg? És hogyan kerülnek szobrok a palackokba? Ezekre a kérdésekre választ keresve látogattunk Bartus Béla üvegműves műhelyébe.

Nem hétköznapi szakma

Finommechanikai műszerész szerettem volna lenni, de arról a képzésről lemaradtam – mondta el Bartus Béla, hogyan ismerkedett meg a mesterséggel.

– Elmentem egy pályaválasztási tanácsadásra, ott tetszett meg a szakma. Persze csak nekem! Amikor hazajöttem, és mondtam apunak, mi leszek, felkiáltott: „Fiam! Mi az, hogy üvegműves? Miért nem ács, autószerelő, vagy vízvezeték-szerelő akarsz lenni?”

Az üvegművességet három évig tanulta, az akkori 107-es számú szakmunkásképző intézetben (a mai Nyíregyházi Szakképzési Centrum Wesselényi Miklós Középiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma). Bartus Béla tanulóévei 1978-ban értek véget.

Negyven év alatt ezt a szakmát is utolérték a változások: míg eleinte főleg laborfelszerelésekre volt igény, a nyolcvanas évek végétől fokozatosan a díszüvegekre nőtt meg a kereslet.

Bonyolult munkafolyamat

– Üvegcsövekből és botokból dolgozunk – folytatta Bartus Béla.

– Ezt másfél méteres hossz­ban vásároljuk, majd egy asztali üvegműves lámpával megmunkáljuk. Előállítunk egy lángot oxigén és gáz keverékével, megolvasztjuk a csövet és a botot, és így, olvadt állapotban munkáljuk meg – mutatta meg a mester.

Kizárólag hőálló üveggel dolgoznak, a munkafolyamat végén pedig az elkészült tárgyak egy kemencébe kerülnek, hogy megszabaduljanak a belső feszültségtől – így lehet elkerülni, hogy az üvegek maguktól „elcsattanjanak”.

Nincs utánpótlásképzés

– Sokan kérdezik, hogy amikor elkészítek egy üvegszobrot, hogyan rakom köré a palackot – mondta el Bartus Béla arról, milyen, a szakmabeliek számára megmosolyogtató kérdéseket kapott már a megrendelőktől. – Fel sem merül bennük, hogy ez pont fordítva van: először megcsinálom a palackot, az alját nyitva hagyom, és úgy kerül a kis figura a belsejébe.

A szakmát manapság már egyre kevesebb helyen oktatják az országban.

Bartus Béla szerint egy szinte kihalófélben lévő mesterségről beszélünk, és sajnálja, hogy nincs kinek átadnia a tudását.

– Megmondom őszintén, szomorúan látom a szakma jövőjét – tette hozzá. – Az oktatásához ugyanis nagy sok, drága technikai eszközre van szükség. Amikor én voltam tanuló, még működött itt Nyíregyházán is egy nagyobb cég, amely üvegműveseket alkalmazott, és nekik elbírta a büdzsé a tanulóképzést. Sajnos most már ilyen nincs a városban, s nem tudom, hogy lesz-e valaha – summázta az üvegműves.

NA


A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera háta mögött! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube-csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook-oldalát!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában