Helyi közélet

2018.09.01. 08:21

Caramelre tombolt pénteken a közönség - Ma Tompos Kátya jön!

Nyíregyháza - Fantasztikusan sikerült a pénteki nap. Lássuk a Vidor szombati programját!

Nyíregyháza - Fantasztikusan sikerült a pénteki nap. Lássuk a Vidor szombati programját!

MÁZS: itt nagyobb az elvárás

Egyszerre kedvezett a musical és a vígjáték szerelmeseinek a szerda esti, Kossuth téri előadás.

A Legénybúcsú című zenés darabra – a …Tied a világ!-hoz hasonlóan – sokan voltak kíváncsiak, a színpad előtti téren már egy-másfél órával korábban gyülekeztek a nézők, hogy a lehető legjobb helyről élvezhessék Vizeli Csaba mulatságos és pikáns történetét a házasság, az agglegényélet és a házasélet közötti különbségről, a család, a barátság, az érzelmek és a kapcsolatok fontosságáról.

Itt ülnek a családtagjaim, a barátaim, azok, akikkel együtt nőttem fel." Mészáros Árpád Zsolt

A komédia szereplőinek listája impozáns, Miller Zoltán, Zöld Csaba és Barabás Kiss Zoltán mellett, Tyutyu szerepében Mészáros Árpád Zsolt brillírozott. A Budapesti Operettszínház művészével az előadás előtt beszélgettünk.

A zenés színház reneszánsza

– A Legénybúcsú az improvizációk komédiája, aminek magját a férfi négyesünk alkotja, amellett, hogy nagyon tehetséges, fiatal kollégákkal játszunk együtt. Az egész egy szimpla legénybúcsúnak indul, aminek végére azonban jellemváltozások során esnek át a szereplők – mondta el kérdésünkre a nyíregyházi színész. – Tyutyu – akit a színpadon én alakítok – bőrgyógyász, felesége, Cuncus igazi domina, aki gyakran megrendszabályozza a férjét. Még a legénybúcsúra is elkíséri, ám miután a fiúk belediktálnak jó néhány pálinkát, teljesen kifordul önmagából. A társaság az este folyamán a leglehetetlenebb helyzetekbe kerül – engedett bepillantást a történetbe a Móricz Zsigmond Színház egykori tagja, aki a Legénybúcsúról szólva elmondta: ez egy kifejezetten mai, szórakoztató darab, ami ugyan nem mentes a pikáns párbeszédektől, de a való életben sincs ez másként hasonló esetben.

Az Anconai szerelmesekhez hasonlóan a prózai részeket itt is zene köti össze.

– A zenés színház az egész világon reneszánszát éli, Magyarországon is szeretik az emberek, hiszen a dalok komoly érzelmeket mozgatnak meg és közelebb viszik a

szöveget is nézőkhöz, legyenek felnőttek, fiatalok vagy gyerekek. A Legénybúcsú zenéjét az a Másik Lehel írta, akit korunk és hazánk egyik Mozartjának szoktam nevezni, mert olyan dallamokat varázsol elő a zongorájából, amelyek mindenkit megérintenek.

Tudásuk legjavát hozták el

A Legénybúcsút négy évvel a premier után hozta el Nyíregyházára a komáromi Magyarock Dalszínház, ami a félamatőr és a profi színház keveréke.

– A dolog lényege, hogy amatőrök közé hívnak idézőjelben profi színészeket, így hozva létre egy olyan miliőt, amiben mindannyian jól érezzük magunkat, és ami a visszajelzések szerint a közönségnek is tetszik, egyben bátorító lehet azoknak, akik színházat akarnak csinálni – mutatott rá Mészáros Árpád Zsolt, aki végezetül azt is elárulta: az előadások előtt nem szokott izgulni, kivéve, ha Nyíregyházán játszik.

– Itthon sokkal nagyobb az elvárás velem szemben, hiszen a közönség soraiban ülnek a családtagjaim, a

barátaim, azok, akikkel együtt nőttem fel. Ilyenkor folyamatosan rágom a kollégák fülét, olyasmire is rákérdezek,

ami nem az én dolgom, hiszen azt szeretném, hogy a nyíregyházi nézők is megkapják mindazt, amit ez a darab tud, és amit mi a szívünkből hoztunk ide, a VIDOR Fesztiválra.


Minden (fesztivál) jó, ha jó a vége

Három emlékezetes koncert zárja ma este a VIDOR Fesztivált.

Elrepült ez a kilenc nap, ma este véget ér a XVII. VIDOR Fesztivál, de az előző évekhez hasonlóan az idén is emlékezetes koncertek zárják a sorozatot.

Fél hattól az USA-ból érkező La Peche lép színpadra, és mutatja be a balkáni zene fantasztikus dinamizmusát.

Bensőséges utazás

Héttől Tompos Kátya koncertjét élvezheti a közönség. A kiváló színésznő, énekesnő Holdjárat című második szóló albuma tavaly ősszel jelent meg. A Holdjárat az a titokzatos erő, mely lelket lélekkel összekapcsol, láthatatlan segítség, misztikus utazás, egy olyan kaland, melyre mindenki vágyik, melynek a végén felkavaró, vagy épp megnyugtató, összeolvasztó vagy szétválasztó múlhatatlan vagy illékony szerelmek várnak ránk. Szinte valamennyi dal szövegét Tompos Kátya írta. A bensőséges, helyenként elgondolkoztató, helyenként vicces, de mélyen a lelkéből fakadó történeteket az élet ihlette. Valamennyi vers egy-egy darab a színésznő lelkéből, ablak a világára. A mai koncerten az új album dalai mellett a régi kedvencek is helyet kapnak.

A nagyszínpadon a fesztivált a romániai Mahala Rai Banda zárja. A zenekar bizonyítja, hogy ha valamiben jó vagy, nem számít honnan ­jössz, hogy a gettóból is el lehet jutni a világot jelentő deszkákra, ez a banda pedig már több száz ilyen deszkán fellépett. Amikor a bukaresti cigány negyedből indult együttes felmegy a színpadra, hasít, megmozgat csípőt, lábat, és jókedvet lop mindenki szívébe. Azt ígérik, hogy aki egyszer hallja, sosem felejti őket – aki meghallgatja a koncertjüket, erre bizonyítékot is kap.


Egy asztalnál Háy Jánossal

Indul a Művészasztal második évada, a vendég Háy János író, költő.

Éppen egy éve, a tavalyi VIDOR Fesztiválon debütált a Művészasztal elnevezésű irodalmi sorozat, amely kuriózum a nyíregyházi kulturális rendezvények rendkívül színes és gazdag kínálatában. Különlegessége, hogy a megszokottól eltérően mutatja be kortárs irodalmunk egy-egy kiemelkedő alkotóját: színészek, zenészek közreműködésével keltve életre az általa létrehozott szövegeket. A rendezvénysorozat második évada szombaton 17 órakor indul a MŰvész Stúdióban, a vendég pedig Háy János író, költő, drámaíró, akinek több darabja is szerepelt már a fesztivál programjában.

A Művészasztal két egységből áll. Egyrészt az íróval folytatott beszélgetésből – Háy Jánost Kováts Dénes újságíró, szerkesztő faggatja majd –, másrészt a színpadi produkcióból, melynek során a vendég műveiből alkotott jelenetekkel idézik meg alakjait. A performansz rendezője Kosik Anita színművész, játszótársai szintén a Móricz Zsigmond Színház művészei.


Gráciák, leányok, és három testőr

Az idei VIDOR egyik újdonsága a színészzenekarok fellépése – a fesztivál zárónapján is hallhatunk egy remek együttest, a Pink Mojos-t. A csapat a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak bulinak indult zenekara, kedvenc számaik sajátos átdolgozásával, jó kedvvel, szépséggel. A Gráciák és Leányok kara: Széles Flóra, Józsa Bettina, Mentes Júlia Virgínia, Nagy-Bakonyi Boglárka és ­Czvikker Lilla, a Három Testőr: Hunyadi Máté, Szilágyi Szabolcs és Fehér András. A Pink Mojos ma este tízkor lép a Kossuth tér kisszínpadára, hogy lezárja a fesztivált.


A VIDOR Fesztivál szombati programjai

Kossuth tér

Kisszínpad

17.30: La Peche-koncert

22 óra: Pink Mojos-koncert

Nagyszínpad

19 óra: Tompos Kátya-koncert

20.30: Mahala Rai Banda-koncert

Móricz Zsigmond Színház

17 és 22 óra: Bankhitel, Krúdy kamara

19 óra: Legyen a feleségem!, nagyszínpad

Országzászló tér

16 óra: No Dress Code, 17 óra: Zenith

Kossuth tér-Dózsa Gy. utca sarok

16–17.30: Citrom Band, Anderzen Duo, 17.30 és 18.30: BMX-bemutató

Kossuth téri szökőkút

16–17.30: Buborékshow, 17.30: Kokszi, 18 óra: Rike-Bálint, 18.30: Langaléta garabonciások: Vásári tréfák

Városháza előtt

16 óra: Kokszi, 16.30: Rike – Bálint, 17 óra: Duotrixx, 17.30–18 óra: 3D-s fotó

Belvárosi forgatag

15–24 óra: VIDOR falu

16–19 óra: Pantomim, élőszobrok

15.30–19.30: Utcazene a VIDOR-on

15–2.30: VIDOR kert (16–18 óra: No Cnt’ROLL)

MŰvész Stúdió

17 óra: Művészasztal Háy Jánossal

Nagycserkeszi művelődési ház

17 óra: Úgy, ahogy mondom – Kuckó Művésztanya


[related-post post_id="3966879"]

[related-post post_id="3965478"]

[related-post post_id="3964283"]

[related-post post_id="3963258"]

[related-post post_id="3962208"]

[related-post post_id="3961719"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában