Helyi közélet

2018.09.06. 12:29

Munkácsy 50: életre szóló élmény a kiállítás

Nyíregyháza - A magyar festő munkásságát átfogó tárlat október 15-éig látogatható a Jósa András Múzeumban.

Nyíregyháza - A magyar festő munkásságát átfogó tárlat október 15-éig látogatható a Jósa András Múzeumban.

Munkácsy Mihály nevét korán megtanulják a gyerekek, talán már az általános iskola alsó tagozatán szóba kerül a korszakos magyar festő munkássága és leghíresebb festményei. Részletesen aztán a középiskolában tanulnak a művész életéről a rajzórákon, a szemfüles irodalomtanárok pedig ilyenkor szokták a figyelmükbe ajánlani Dallos Sándor regényeit, A nap szerelmesét és az Aranyecsetet.

A nyíregyházi Kölcsey-gimnázium diákjai abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy szerdán testközelből csodálhatták meg Munkácsy Mihály ötven alkotását a Jósa András Múzeumban. A középiskolások kissé megilletődtek, amikor csatlakozott hozzájuk a megyeszékhely polgármestere, dr. Kovács Ferenc, valamint Bige László, a Bige Holding cégcsoport tulajdonosa, egyben a tárlat mecénása. Az illusztris vendégeket dr. Rémiás Tibor múzeumigazgató kalauzolta a két kiállítóteremben, ahol összesen ötven festményt, fotót és rajzot tekinthetnek meg a látogatók.

– A nyíregyházihoz hasonló Munkácsy-kiállítás húsz éve nem volt Magyarországon. Ez már önmagában mérföldkő a megyeszékhely életében, ahogy a Jósa András Múzeuméban is, hiszen a látogatószám soha nem volt ilyen magas, mint az elmúlt időszakban. Remélem, hogy október 15-éig még többen tekintik meg, mint a Seuso-kincseket, amit közel 21 ezren láttak – mondta dr. Kovács Ferenc polgármester, s hozzátette: elkezdődött a tanév, így nagyon fontos, hogy minél több diákot elhozzanak, mert ilyen nagy volumenű tárlatot nem láthatnak minden évben.

Magas látogatószám

– A kiállítás első felét már korábban láttam, az Ermitázsból érkezett képeket azonban még nem. Nagyon szeretem Munkácsyt, lenyűgöz a művészete – jegyezte meg dr. Kovács Ferenc.

– Kulturális szempontból nagyon fontosnak tartom, hogy hazánk valaha élt legkiemelkedőbb festőjének alkotásaiból ilyen monumentális tárlat nyílt Nyíregyházán. A magas látogatószám azt mutatja, hogy megérte támogatni az ügyet – árulta el érdeklődésünkre Bige László, aki ötmillió forinttal járult hozzá a kiállításhoz.

– Nem titok, rajongok Munkácsyért, egy Ásító inas gobelin az én hálószobám falán is lóg, az Oroszországból érkezett képeket azonban még nem láttam. Nagyon izgalmas az egész, érdemes eljönni és megnézni. Annak pedig, aki egy kicsit is ért a művészethez, életre szóló élmény a tárlat.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában